Wat FC Dordrecht nodig heeft is ‘smoel’


SmoelHet schijnt dat sponsors FC Dordrecht (weer eens) uit de brand hebben geholpen en hoe prettig dat nieuws ook is, feit blijft dat de club er structureel slecht voor staat.
Nog geen jaar geleden waren we met z’n allen ‘schapetrots’ op onze FC, die toch maar mooi, tegen alle verwachtingen in, gepromoveerd was naar de hoogste voetbalafdeling. Was dat dan slechts een ‘vakantieliefde?’ Je zou het haast denken, want inmiddels zitten we alweer in een nieuwe, zij het toch ook vertrouwde fase. De Schapenkoppen spreken even geen woordje mee, de aanhang laat het afweten en dus oogt het stadionnetje aan de Krommedijk leger en mistroostiger dan ooit tevoren.
Waar ligt nou toch de oplossing? Ik kan redeneren tot ik een ons weeg, maar het enige échte probleem is uiteindelijk gewoon geld. Betaald voetbal in Nederland, néé in de hele wereld, is een heel groot zwart gat in een hele grote hand geworden. Zou je met een groter stadion dan meer geld kunnen genereren of zou dat juist alleen maar meer financiële ellende opleveren? Is de club misschien te veel een ‘doorvoerhaven’ van weliswaar talentvolle, maar toch ook enigszins ‘gemankeerde’ spelers geworden en ontbreekt het daardoor aan herkenbaarheid en affiniteit? Dát kunnen we testen… kunt u drie spelers uit de hoofdmacht opnoemen? Nee, dat dacht ik al. Los je dat probleem dan op door méér regionaal talent binnen te halen? Dat zal deels waar zijn, maar deels ook niet. Arsenal was een paar seizoenen geleden mateloos populair bij de aanhang met elf buitenlandse (veelal Franse) spelers. Volgens mij gaat het dus niet zozeer om die regionale affiniteit, maar veel meer om ‘gezichten.’ Een club krijgt namelijk pas ‘smoel’ als spelers langer dan een of twee seizoenen blijven en op de Voorstraat, door de supporters herkend worden. Maar om spelers van niveau binnen te halen en binnen te houden kom je weer uit op het probleem geld en om geld in kas te krijgen heb je meer sponsors en bezoekers nodig en dus… een groter stadion met meer business- en publieksfaciliteiten.
Hè potverdorie… nu heb ik mezelf in een vicieuze cirkel geredeneerd.

3 reacties

  1. Wat mij oprecht verbaast, is dat er niemand anders vraagt naar de oorzaak van dit wanstaltige en nikszeggende seizoen. En dat niks zeggen is eigenlijk nog veel erger dan de prestaties op zich. Hoewel dit niet losstaat van elkaar. Is er nou echt niemand die zich afvraagt waar de Koning van de Krommedijk is gebleven? In het jaar van promotie nog uitgeroepen tot Dordtenaar van het jaar!! Vriend en vijand zijn het er toch over eens dat Marco Boogers het smoel was en behoort te zijn van onze lokale trots? Als hij zich roert gebeurt er iets, of je hem nou wel leuk vindt of niet. FC Dordrecht is Marco Boogers. En zonder hem is de club onzichtbaar, en daar plukken wij nu de vruchten van. Er heeft een salonrevolutie plaatsgevonden. Het resultaat is dat we terug zijn bij af, en dat we zo lijnrecht afstevenen op een verdwijnen in de anonimiteit, met een failliessement als bezegeling.
    Marco zal ongetwijfeld zijn redenen hebben om zich koest te houden. Maar ik word hierover woest. En met mij denk ik velen, want van het een komt het ander….
    Mensen die hun kop durven uitsteken boven het maaiveld, worden op ons Eiland niet gewaardeerd. Op naar de ondergang. God verhoede dit….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s