Wat FC Dordrecht nodig heeft is ‘smoel’


SmoelHet schijnt dat sponsors FC Dordrecht (weer eens) uit de brand hebben geholpen en hoe prettig dat nieuws ook is, feit blijft dat de club er structureel slecht voor staat.
Nog geen jaar geleden waren we met z’n allen ‘schapetrots’ op onze FC, die toch maar mooi, tegen alle verwachtingen in, gepromoveerd was naar de hoogste voetbalafdeling. Was dat dan slechts een ‘vakantieliefde?’ Je zou het haast denken, want inmiddels zitten we alweer in een nieuwe, zij het toch ook vertrouwde fase. De Schapenkoppen spreken even geen woordje mee, de aanhang laat het afweten en dus oogt het stadionnetje aan de Krommedijk leger en mistroostiger dan ooit tevoren.
Waar ligt nou toch de oplossing? Ik kan redeneren tot ik een ons weeg, maar het enige échte probleem is uiteindelijk gewoon geld. Betaald voetbal in Nederland, néé in de hele wereld, is een heel groot zwart gat in een hele grote hand geworden. Zou je met een groter stadion dan meer geld kunnen genereren of zou dat juist alleen maar meer financiële ellende opleveren? Is de club misschien te veel een ‘doorvoerhaven’ van weliswaar talentvolle, maar toch ook enigszins ‘gemankeerde’ spelers geworden en ontbreekt het daardoor aan herkenbaarheid en affiniteit? Dát kunnen we testen… kunt u drie spelers uit de hoofdmacht opnoemen? Nee, dat dacht ik al. Los je dat probleem dan op door méér regionaal talent binnen te halen? Dat zal deels waar zijn, maar deels ook niet. Arsenal was een paar seizoenen geleden mateloos populair bij de aanhang met elf buitenlandse (veelal Franse) spelers. Volgens mij gaat het dus niet zozeer om die regionale affiniteit, maar veel meer om ‘gezichten.’ Een club krijgt namelijk pas ‘smoel’ als spelers langer dan een of twee seizoenen blijven en op de Voorstraat, door de supporters herkend worden. Maar om spelers van niveau binnen te halen en binnen te houden kom je weer uit op het probleem geld en om geld in kas te krijgen heb je meer sponsors en bezoekers nodig en dus… een groter stadion met meer business- en publieksfaciliteiten.
Hè potverdorie… nu heb ik mezelf in een vicieuze cirkel geredeneerd.

Advertenties