Het digi-universum telt tè veel afhakers


digibeet‘Ik héb helemaal geen internet… ik heb niet eens een computer.’ Als ik een eurootje zou krijgen voor elke keer dat ik dat de afgelopen jaren heb gehoord, zou ik deze column geschreven hebben in mijn buitenhuis op de Bahama’s. Ik kom tot de treurige conclusie dat er, ja óók in mijn leefomgeving, steeds meer mensen buitenspel staan in het digitale universum. Zo loopt de ‘zorgcommunicatie’ rond hulpbehoevenden tegenwoordig grotendeels via websites waarop ingelogd dient te worden, wordt veel overheidsinformatie alleen digitaal verstrekt, kunnen consumentenklachten bij de meeste bedrijven alleen nog maar via digitale formulieren worden ingediend, gaat de Belastingdienst toch écht een keer stoppen met het verzenden van blauwe brieven, nemen banken en ‘nutsbedrijven’ nauwelijks de telefoon nog op en worden steeds meer servicebalies gesloten. Ik sluit mijn ogen niet voor de voordelen, want digitalisering van diensten is efficiënter en goedkoper. Maar om mij heen zie ik toch écht steeds meer ‘digitaal hulpelozen’. Onderzoek wijst uit dat het hier om ruim drie miljoen mensen gaat en voor een groot deel daarvan is dat zeker geen gevalletje ‘eigen schuld, dikke bult.’ De meeste ‘niet-aanhakers,’ zijn óf laaggeletterd, óf ernstig op leeftijd en kúnnen, uitzonderingen daargelaten, niet meekomen. Ook geldgebrek kan een hinderpaal zijn; in mijn gezin alleen al (vier personen) beschikken we over diverse tablets, twee laptops, twee pc’s en vier smartphones en als ik de aanschafwaarde daarvan optel, kom ik al gauw uit op zo’n 5000 euro… en dan komen de abonnementskosten er nog bij. De Sliedrechtse burgemeester Bram van Hemmen ziet een schone taak voor de plaatselijke bibliotheken om afhakers alsnog op die al véél te hard rijdende ‘digitrein’ te hijsen. Een aardige suggestie, maar los je het probleem daarmee op?
Trouwens… IS het probleem nog wel op te lossen, of moeten we afhakers als collateral damage en als verloren beschouwen? Ik ben benieuwd naar uw ervaringen en uw ideeën om digibeten ‘er bij’ te houden. Die ontvang ik graag in mijn mailbox met het oog op een volgende column over die digi-kloof.

Afbeelding: Marius van Dokkum

Advertenties

One comment

  1. Dit zijn gewoon hele lastige zaken om op te lossen. Nog nooit in de geschiedenis zijn ontwikkelingen gestopt of vertraagd. Dat zit niet in de menselijke natuur. Bij iedere disruptie heb je afhakers, maar ook mensen die er van kunnen profiteren. Bij digitalisering zie je mensen die niet meer mee kunnen, maar tegelijktijd zie je mensen die opeens wel dingen kunnen. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een autismestoornis, of mensen die minder mobiel zijn (de webmaster van VV Dubbeldam had zonder digitalisering niet zo’n fantastische rol voor de vereniging kunnen vervullen). Die kunnen opeens dingen doen die ze voorheen niet konden doen (of die voor hun heel veel moeite kostte). Dus ook in dit geval kunnen we Cruyff weer citeren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s