In de aap gelogeerd…


monkeyHelaas is de actie om de geliefde aapjeskast van het failliete V&D voor Dordrecht te behouden mislukt. Er was al zo’n zevenduizend euro ingezameld, maar op de online veiling is inmiddels al bijna tienduizend euro voor de populaire kast geboden. Jaap Bouman vindt het, met deze veel te hoge prijs, ‘maatschappelijk onverantwoord’ om mee te blijven bieden. ,,Morgen (vrijdag 15 april) loopt de veiling af, maar wij doen niet meer mee. Het blijft natuurlijk fantastisch dat in zo’n korte tijd zoveel mensen zoveel geld hebben overgemaakt om Bimbo-Box voor de stad te behouden. Alle gulle gevers krijgen hun geld weer terug.”

Onderstaande column (vandaag in AD De Dordtenaar) is dus eigenlijk alweer achterhaald:

Steun de ‘aapjes-redders’ op de veiling

Hij wordt soms al gekscherend Jaap Aap genoemd, maar ik vermoed dat hij daar niet mee zit. Jaap Bouman, de ‘huishistoricus’ van deze krant, zet zich al weken achtereen fanatiek in voor het behoud van de Bimbo-Box (u weet wel dat apparaat met die musicerende aapjes in V&D-zaliger) en morgen is het veilingdag. Samen met een paar andere (sch)apekoppen zette Jaap een website op voor het behoud van dit heerlijke stukje Dordts jeugdsentiment en aan die website koppelde hij een geldinzameling. Die inzameling kan nog wel een duwtje gebruiken en daarvoor stel ik graag mijn dagelijkse plekje in deze krant ter beschikking.
Wat die Bimbo-Box morgen moet gaan opbrengen is niet duidelijk, maar ik vrees dat de rekening tot vele duizenden euro’s kan oplopen. Ik zou het, nét als héél veel mede-Dordtenaren, écht jammer vinden als onze ‘aapjes-redders’ morgen al in een vroeg stadium van die veiling met bieden zouden moeten stoppen wegens gebrek aan financiën. De muzikale aapjes komen dan misschien in de een of andere privécollectie terecht, terwijl ze toch écht op dit eiland thuis horen.
En we kunnen er met z’n allen wel wat lacherig over doen, want afgezet tegen een heleboel ‘grote-mensen-problemen’ die in deze stad spelen, lijken die aapjes misschien wel érg triviaal, maar dat zie ik persoonlijk toch anders. Veel plaatsgenoten hebben in hun jeugd met gebiologeerde blik bij die Bimbo-Box staan dromen en vertellen hun kinderen en kleinkinderen daar nog altijd vol geestdrift over. Die aapjes hebben ons betoverd en zijn, in mijn ogen, nét zozeer cultureel erfgoed als een schilderij van Cuyp, een gedicht van Buddingh’ en jenever van Rutte. Mocht de Bimbo-Box voor Dordt behouden blijven dan krijgt het apparaat vermoedelijk een plek in het Onderwijsmuseum. Ook heeft Jaap beloofd dat de aapjes met enige regelmaat hun kunsten in Dordtse verzorgingshuizen gaan vertonen. ,,Die Bimbo-Box heeft namelijk een therapeutische uitwerking op mensen die aan dementie lijden.’’
Daarom vraag ik u: bezoek de website www.houdeaapjesindordt.nl en maak (vandaag nog) een bedragje over aan het ‘bied-team’ van Jaap Bouman. Als het niet lukt, krijgt u uw geld gewoon weer terug.

Eén reactie

  1. Op Marktplaats staat een nog iets oudere Bimbobox, deels gereviseerd misschien leuk om dit als alternatief te kopen 🙂
    Mijn toestemming heb je alvast

    Ad de Smoker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s