Dordt loopt niet warm voor gat in de Visbrug…


PietputDe Binnendieze in Den Bosch zou je, met een beetje fantasie, het equivalent van onze eigen Voorstraatshaven kunnen noemen. Het is tegenwoordig een van de toeristenattracties van de Noord-Brabantse hoofdstad, die van zichzelf tóch al zo mooi en gastvrij is.
Het binnenwater in ’s-Hertogenbosch is zo’n veertig jaar geleden min of meer herontdekt. De Binnendieze was in de loop der jaren namelijk deels gedempt en deels ‘overkapt’ door woningen en daardoor bijna volledig aan het zicht onttrokken. Eind jaren zeventig besloot het gemeentebestuur dat die gracht (eigenlijk vooral een riool) weer zichtbaar gemaakt moest worden en dát leidde tot een grootscheepse hersteloperatie, die in 1998 werd voltooid met de ‘heropening’ van het Bossche binnenwater. Den Bosch is, na die restauratie, voortdurend blijven zoeken naar mogelijkheden om dat nu zichtbare water dichter bij de mensen te brengen. Zo werd ruim twee weken geleden een stenen toegangstrap naar de Binnendieze (uitgegraven in het wegdek) geopend, waar toeristen nu op een rondvaartboot kunnen stappen. Die toegang, dat kán haast niet anders, móet de inspiratiebron geweest zijn voor wethouder Piet Sleeking, die een soortgelijke opening, zij het veel groter, wil creëren in de Visbrug. En eerlijk is eerlijk, het schetsontwerp, dat hij een paar maanden geleden aan de goegemeente presenteerde (aanvangskosten: 850.000 euro) ziet er schitterend uit. Maar mooie dromen hoeven natuurlijk niet altijd werkelijkheid te worden. Dat de uitbaters van de horecazaken op de Visbrug (de loempiakiosk van Xuan, Centre Ville en Olympiade) niet bepaald staan te trappelen was al duidelijk. Datzelfde, zo schat ik in, geldt voor het gros van de Dordtenaren, dat volgens mij ook niet bijster warm loopt voor wat in de volksmond al ‘de put van Piet’ wordt genoemd. Na de commissievergadering van afgelopen dinsdagavond, waar ik eveneens  weinig enthousiasme bespeurde, ben ik gesterkt in mijn vermoeden dat het plan voorlopig in de vrieskist verdwijnt en dat die, ook in Dordt zo gewenste ‘verbinding met het water,’ op andere manieren tot stand gebracht gaat worden… eenvoudiger en goedkoper, met trappen bij de bruggen en door het ‘oppimpen’ van de al bestaande toegangspoorten in Voorstraat en Wijnstraat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s