De fonteinen van Petri staan al te lang droog


PetriHet staat er treurig bij, dat fonteinlandschap aan het Van der Steenhovenplein. Die officiële benaming is trouwens achterhaald, want er komt al héél lang geen druppel water meer uit die ‘pilaren’ bij het Refaja. In de volksmond werden die dingen overigens ‘stalactieten, piemels,’ of ‘spuitende tieten’ genoemd.
Het is mij overigens niet helemaal duidelijk of het daar in 1973 geplaatste kunstwerk eigendom is van het Abert Schweitzer Ziekenhuis (waar Refaja onder valt) of dat de gemeente de verantwoordelijkheid voor dit verwaarloosde kunstobject draagt. Een ziekenhuisbestuurder liet me, een tijdje geleden alweer, weten dat de pomp stuk is en dat men geen geld over heeft voor reparatie.
Toevallig zag ik vorige week in het programma ‘1 Vandaag’  hoe rijksbouwmeester Floris Alkemade een pleidooi hield voor een betere bescherming van kunst in de openbare ruimte. Het blijkt namelijk dat het hele land zo’n beetje vol staat met verpieterende ‘weeskunst,’ waar niemand nog echt de verantwoordelijkheid voor neemt. Het fonteinlandschap van Hans Petri stamt uit de tijd dat de komst van elk nieuw of gerestaureerd gebouw, werd ‘opgeluisterd’ met een kunstwerk. Het was in de jaren zeventig zo’n beetje regel dat één procent van de bouw- of verbouwingskosten werd aangewend om kunstobjecten te plaatsen. Het rijk begon daar mee en later volgden ook gemeenten, provincies en bedrijven.
Ik vind dat de gemeente het fonteinlandschap een opknapbeurt moet geven. Nu weet ik wel dat het Refaja nooit een gemeentelijk ziekenhuis was (we hádden immers ooit een gemeenteziekenhuis), maar sinds de grote ziekenhuisfusie is er kennelijk een ‘verantwoordelijkheidsleemte’ ontstaan, met als gevolg dat er nu helemaal niemand meer naar dit prestigieuze werk omkijkt. Dat is een postume belediging aan het adres van de twintig jaar geleden overleden Dordtse graficus en beeldhouwer Hans Petri. Trouwens, ook diens beeld ‘De Vechtenden’ op de Noordendijk staat er wat verloren bij. Die stoeiende kinderen nabij het voormalig Gemeentelijk Lyceum verdienen een prominentere plek… bij een nog functionerende school bijvoorbeeld.
Ik vraag me af of er in Dordt nog meer verweesde kunst in de openbare ruimte staat te verpieteren. Als ú het weet hoop ik dat graag te vernemen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s