Help, de robots komen er aan…


robot_protagonist_wip_animated_by_techxmarine-d4e3gka‘Werkrobots liggen op de loer in Dordrecht,’ luidde de kop boven een artikel, afgelopen dinsdag in deze krant. Daarin was het volgende te lezen: ‘De kans dat een robot in de toekomst een baan overneemt is in Dordrecht groter dan in de meeste andere grote Nederlandse gemeenten.’ Deze stad heeft, samen met Zaanstad en Venlo het hoogste risico op automatisering van lokale vacatures.’ Nu maak ik me persoonlijk nog niet zoveel zorgen om mijn baantje, maar mócht er ergens een robot zijn die me af en toe even wil komen helpen met mijn columns, dan is hij, zij of ‘het’ van harte welkom, want ik heb ernstig behoefte aan meer zuivere zuiptijd en ik moet vanmiddag ook nog een lepelrekje ophangen. Volgens het artikel moeten vooral aankomende makelaars, accountants en monteurs zich op hun toekomst beraden, want zij lopen het grootste risico dat hun werk dusdanig ‘gerobotiseerd’ wordt  dat ze het na 2035 welgevoegelijk kunnen schudden.
Maar nu de bron van het artikel, dat zo’n beetje landsbreed door alle media hier in Madurodam aan zee is overgenomen. Die heet Thomas de Schuyter, countrymanager Nederland bij Adzuna. En wat is Adzuna? Dat is gewoon een vacaturezoekmachine, ofwel een doodordinair baantjes-jaag-bedrijf á la Monsterboard, Stepstone en Jobsafari. En wat is de bron van Thomas? Dat is een drie jaar oud onderzoekje van de universiteit van Oxford dat vermoedelijk een keertje op Tommy’s bureautje belandde. Handige Thomas heeft gewoon één en één opgeteld: hij las het onderzoekje, winkelde op zijn ‘eigen’ vacaturezoekmachine in welke steden er de meeste vraag naar makelaars, accountants en monteurs is en schreef vervolgens een sexy (en dus gewild) persberichtje met als doel om ‘zijn’ bedrijf, eens lekker op de kaart te zetten. Thomas eindigt zijn pennenvruchtje met wat stichtelijke woordjes: ,,Iedereen moet beseffen dat sommige banen in de toekomst niet meer zullen bestaan en dat het leren van nieuwe vaardigheden essentieel is om werkzekerheid op lange termijn te garanderen. Tuurlijk Thomas. Mijn tip aan alle accountants, makelaars en monteurs: school je om tot Thomas, begin zelf een vacaturezoekmachine of ga… uhh… robots bouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s