Lokale omroep wás eigenlijk al stuurloos


sinking tellyIs RTV Dordrecht stuurloos met het wegvallen van zowel de bestuursvoorzitter als de hoofdredacteur? Die laatste gaf enkele maanden geleden al te kennen het bijltje er bij neer te gooien en vorige week besloot ook de voorzitter er een punt achter te zetten. Beide heren hebben overigens moverende redenen: hoofdredacteur Arjan Verwoerd koos voor meer uren bij zijn andere vaste werkgever en voorzitter Cees den Bakker zegt de functie niet langer te kunnen combineren met zijn eigen pr-bureau. Ik ken de beide mannen persoonlijk en zie geen reden om te twijfelen aan de zuiverheid van hun overwegingen, maar het komt wél wat ongelukkig uit. De vraag waarmee ik deze column begon blijft wél staan: is de lokale omroep stuurloos? Enerzijds niet natuurlijk aangezien  radio- en televisieprogramma’s over het algemeen niet gemaakt worden door voorzitters en hoofdredacteuren. Daarbij komt dat de vervangers voor beide heren al enige tijd in de coulissen staan te trappelen, want de sollicitatieprocedure voor de nieuwe hoofdredacteur is zo’n beetje afgerond en de voorzitter wordt, zoals dat bij besturen gebruikelijk is, al dan niet voorlopig, vervangen door de vice-voorzitter.
Los daarvan vind ik de Dordtse lokale omroep al enige tijd wel degelijk stuurloos is, maar dan in een heel ander opzicht. Ten eerste omdat het huidige budget, waarop naar verwachting nog verder bezuinigd gaat worden, simpelweg te beperkt is om (uitzonderingen daargelaten)  geloofwaardige programma’s te maken, ten tweede omdat de omroep kennelijk nog altijd onmachtig is om via commerciële kanalen (lees reclame) geld binnen te halen en ten derde omdat de samenwerking met Da Vinci hooguit op papier bestaat. In de praktijk is daar helemaal niks van terecht gekomen. De enige mogelijke oplossing is, in mijn ogen, een desnoods van ‘hogerhand opgelegde’ regionale samenwerking. Nee, sterker nog: één nieuwe, vooral journalistiek opererende, omroeporganisatie voor de regio. Een streekomroep heeft immers méér mogelijkheden om zelf geldstromen te creëren en is dus niet louter en alleen afhankelijk van publieksgeld. Gaat dat ooit lukken? Ik heb er een hard hoofd in… Kofi Annan is al bijna 80 en Boutros Boutros-Ghali alweer een tijdje op harples.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s