‘Regiobediening’ naar BBC- en AD-model


local tvNóg een column over RTV Dordrecht? Helaas wel, want de Dordtse lokale omroep lijkt in de huidige vorm ten dode te zijn opgeschreven.
Gisteren schreef ik over het opstappen van de voorzitter en de hoofdredacteur en nu hebben ook de vrijwilligers van het radioprogramma Via Cultura besloten het nog nét niet zinkende, maar behoorlijk water makende ‘moederschip’ te verlaten. De makers van dit op zich aangename, maar overigens nauwelijks beluisterde cultuurprogramma, zijn van plan om wél door te gaan, maar dan in zogeheten ‘streams’ op het internet en dus los van de lokale omroep, waarmee ze, als gevolg van een gebrekkige samenwerking, niets meer te maken willen hebben. Het is alweer de zoveelste ‘setback’ voor het zieltogende RTV Dordrecht, dat simpelweg over te weinig financiële middelen beschikt om dit eiland op volwassen niveau te bedienen van een serieus aansprekend radio- en televisieaanbod. Kennelijk is Dordrecht niet groot genoeg voor een professioneel functionerende lokale omroep. De afgelopen 28 jaar, waarin het eigenlijk altijd wel onrustig was, hebben dat inmiddels wel uitgewezen. Een streekomroep als tegenhanger van RTV Rijnmond, zo opperde ik eerder al, zou méér kans van slagen hebben, al moet u dat woord ‘tegenhanger’ vooral niet opvatten als ‘tegenstander.’ In tegendeel zelfs, aangezien ik juist wil pleiten voor een nog intensievere samenwerking met het, eveneens hard door bezuinigingen getroffen RTV Rijnmond. Mijn pleidooi houdt in dat de gezamenlijke Drechtstedengemeenten, in nauwe samenwerking met RTV Rijnmond, komen tot de oprichting van een ‘Drechtstreekomroep’ die, met een eigen sublogo gaat ‘varen’ onder de RTV Rijnmond-vlag. De budgetten die de Drechtstedengemeenten (deels als doorgeefluik van de publieke omroeppot, al dan niet aangevuld met gemeentelijke bijdrages) aanwenden voor het in stand houden van de lokale omroepen, moeten dan niet rechtstreeks in de Rijnmond-kas vloeien, maar worden aangwend voor op de Drechtsteden gerichte radio- en tv-programma’s. Die zijn dan, louter voor de ‘Drechtstedelijke’ kijkers en – luisteraars te zien en te horen binnen de uitzendcarrousels op de radio- en televisiefrequenties van RTV Rijnmond. Dat is technisch mogelijk. De BBC werkt in Groot-Brittannië al jaren zo. Deze krant ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s