Eigen bult?


fat-kid-cool-story-bro-animated‘Ik word een beetje moe van die gezonde keuken. Wat is er mis met een broodje kroket op z’n tijd?’
Deze woorden van een medewerkster van een cateringbedrijf op het Dordtse Dalton Lyceum zijn me uit het hart gegrepen. Ik word ook moedeloos van die bijna heksenjacht op alles wat ook maar een beetje riekt naar ongezond leven. Altijd springt er wel weer ergens op of rond een schoolplein een gesubsidieerde eco-guerrilla van de rozekoekentaliban van achter een struikje tevoorschijn om heel hard te brullen dat snoep, snacks en frisdrank ongezond zijn. En natuurlijk hebben deze meergranenevangelisten gelijk, want spinazieshakes, Amelandse geitenyoghurt met zeewierbrokken en onbespoten radijsjes zijn ook veel gezonder, alleen vermelden ze er nooit bij dat je er zo’n ongelooflijk chagrijnige kop van krijgt. Nu schotelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ons weer eens zo’n linksdraaiend onderzoekje voor waarin staat dat in veel middelbare scholen nog altijd frisdranautomaten en snackcounters staan. Schande, foei, want kindjes die te veel cola en kroketten wegstouwen worden namelijk, als ze dat niet al waren, dikke kindjes en dikke kindjes worden later dikke volwassenen en die zitten als dikke vroegbejaarden straks massaal in de scootmobielfile bij de huisarts met hart- en diabetesklachten en over de buikriem hangende vetplooien. Kortom, wie straks in deze ‘maakbare’ samenleving geen Schwarzenegger-sixpack heeft of niet meer in een lingeriesetje van Sylvie Meis past heeft dat helemaal aan zich zelf te danken… eigen schuld, dikke bult… volgende patiënt.
Nu pas ik zelf al jaren niet meer in een lingeriesetje van Sylvie Meis en mijn sixpack staat over het algemeen op ooghoogte in de koelkast en dat is natuurlijk allemaal de schuld van mijn vroegere middelbare school. Dáár had je in de kantine namelijk de keuze uit melk, roze koeken, kano’s en Nutsen (bestaan die nog?). Tja, en als ik dan in mijn lunchbox één boterham met appelstroop en ééntje met zweterige kaas aantrof, was de keuze meestal snel gemaakt. Het smaakte heerlijk, zoals mijn hele jeugd heerlijk smaakte. Ik heb te doen met de middelbare scholieren van vandaag. Hun broodje kroket ruikt altijd een beetje naar schuldgevoel.

Advertenties

One comment

  1. Je geeft je mening en dat is natuurlijk prima maar persoonlijk vind ik het sterker als je er argumenten bij geeft. Ik vind niet veel meer dan dat je van gezond eten een chagrijnige kop krijgt en dat men kennelijk van mening is dat de samenleving ‘maakbaar’ is. Chagrijnig is nogal subjectief, en bovendien onzin, dat je van veel slecht eten en drinken een dikke kop krijgt gewoon waar en heel simpel objectief vast te stellen. Op jouw school waren er melk,roze koeken,kano’s en nutsen. Kennelijk ben je liever maakbaar door onze gezonde industrie. Broodje kroket prima maar dan ook appels, Cola Zero, … Er moet iets te kiezen zijn voor iedereen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s