‘Sjiek de friemel’


VD

Het zou natuurlijk prachtig zijn als zich in het voormalige pand van V&D weer een nieuw warenhuis zou vestigen. Ik heb begrepen dat het Canadese bedrijf Hudson’s Bay Company serieus interesse heeft in het nu leegstaande gebouw tussen Statenplein en Scheffersplein en dat er zelfs al een delegatie van dat bedrijf een kijkje is komen nemen. Mócht het allemaal serieus worden dat komt er ‘gewoon’ weer een warenhuis in Dordrecht, dat zelfs nog een wat luxueuzere uitstraling krijgt dan wijlen V&D. Dat maak ik op uit het feit dat Hudson’s Bay Company 16 filialen van de Galerio Inno in België exploiteert en die winkels zien er ‘sjiek de friemel’ uit.
Afwachten, hopen en duimen dus maar, want een warenhuis in dit voor de binnenstad gezichtsbepalende gebouw kan positief ‘uitstralen’ naar de rest van de nu (deels) zieltogende Voorstraat-midden. Onder het motto ‘alles beter dan leegstand’ riep ik u, enkele weken geleden al op, om úw ideeën voor een nieuwe invulling van die leegstaande kolos te opperen. Enkele daarvan somde ik eerder al op: zo zien veel ‘meedenkers’ graag een markthal in het V&D-pand komen. Nee, niet naar Rotterdams model, maar eerder ‘op z’n Dordts,’ofwel letterlijk een overdekte markt zoals die nu op vrijdag en zaterdag op het Statenplein staat. Geen flauw idee of zoiets ook technisch mogelijk is en wie dat dan gaat organiseren, maar ik zie het in ieder geval wél voor me. Iemand opperde om van het gebouw een soort culinaire en culturele verzamelplek te maken, ofwel een permanent Food Truck Festival plus ‘Place d’Ary,’ (kunstenaars aan het werk) maar dan zonder de trucks natuurlijk. Wat ik niet verwacht had was het idee (van veel inzenders) om in het gebouw een Grand Hotel te vestigen, gecombineerd met een toeristische promotiebalie en een ontmoetingsruimte voor gemeentelijke ‘plechtigheden’ en lokaal en regionaal debat. Zó had ik het ouwe V&D-pand eerlijk gezegd  nooit eerder bekeken, maar het idee staat mij persoonlijk wel aan. Het gebouw is immers te beschouwen als HÉT centrale punt van de stad, dus waarom zou je het dan ook niet ook als zodanig gaan gebruiken?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s