Vies


ZwerfafvalToen ik zes-en-een-half jaar jaar geleden met deze column in ‘mijn’ krant begon had ik me een paar dingen voorgenomen: ik zou niet gaan zeuren, niet gaan vingerwijzen (’Foei wethouder!’) en zeker niet gaan klagen. Je kunt immers ook kritisch zijn zonder het positieve en, misschien nog wel belangrijker, zonder de humor en de zelfspot uit het oog te verliezen. Mopperen is makkelijk maar verveelt snel en louter jengelende columnisten hebben meestal een snel verlopende houdbaarheidsdatum. En tóch, zo ervaar ik aan de ‘vooravond’ van mijn 1500-ste column voor deze krant (ik zit daar nog zo’n 75 columns van af), kom ik er af en toe niet onderuit. Soms móet er even gemopperd, gemekkerd, gejengeld en geklaagd worden, al is het alleen maar ter voorkoming van maagzweren, okselvlekken, lage rugklachten en knellende koppijn.
Nou, daar komt ‘ie dan… geheel en al vanuit de onderbuik: de binnenstad is vies en dat is geen willekeurige constatering van een zure columnist die ‘óók eens een keertje’ uit wandelen ging nadat hij te zwaar getafeld had. Eerder al schreef ik over het feit dat de trottoirs bezaaid liggen met kauwgomresten en sigarettenpeuken, maar ook los daarvan is het momenteel een behoorlijke klerezooi. Naast die ondergrondse vuilcontainers staan overal in het centrum voortdurend vuilniszakken die daar in toenemende mate worden neergezet door mensen die niet in het bezit zijn van een pasje, naast de glascontainers (die kennelijk snel vol zijn) staan tegenwoordig nagenoeg permanent vele tientallen flessen en potjes, in het water drijft meer rotzooi dan ooit tevoren en door de winkelstraten waait wel héél veel verpakkingsafval van snelle snacks.
Hoe dat nou komt weet ik niet: is er tè veel bezuinigd op het schoonmaken, is er verkeerd uitbesteed, zijn de schoonmaakploegen nalatig, of ligt het misschien aan ons, Dordtenaren? Zijn wij met z’n allen misschien wat al te gemakzuchtig geworden? Ik heb eerlijk gezegd geen idee en wil ook zeker niet, zoals ik me had voorgenomen, gaan vingerwijzen. Of zie ik het nu helemaal verkeerd? Ik ben benieuwd naar úw reacties en ervaringen… ja, óók als u vindt dat ik overdrijf.

Advertenties

One comment

  1. geconfronteerd worden met “onze” rotzooi is erg ongemakkelijk.
    fijn dat we er snel en makkelijk van af komen.

    eigenlijk zou je eens voor de grap al je rotzooi van een jaar op een hoop moeten gooien.
    @bewustworden??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s