Zweefdrankje


kabelbaan

 

Dordt is wijd weg vanuit Terschelling. Nou ja, tijd en afstand zijn natuurlijk relatieve begrippen, maar áls je daar dan eenmaal zit… in een strandpaviljoen met de illustere naam ‘Heartbreak Hotel,’ en je laat ten derde male, onder het genot van een roodkoperen ondergaande zon, een glas juttersbitter naast je Schoemrakker-biertje zetten… dán is het ‘eigen’ eiland gevoelsmatig toch écht wel even héél ver weg. Helaas duurt dat ‘los van Dordt-gevoel’ bij mij nooit lang en dat is, zo beken ik u, meestal mijn eigen schuld, omdat ik het nu eenmaal moeilijk vind om aan volledige nieuwsonthouding te doen. Zelfs toen ik besloot om de digitale versie van mijn dagblad een keertje niet te downloaden, kwam ik toch weer bij Dordt uit. Dit keer was het overigens niet helemaal mijn eigen schuld, maar die van een Limburgs heerschap aan mijn terrastafel. De man, vermoedelijk zojuist gearriveerd, had zijn krantje meegetroond naar het Waddeneiland en toen hij vertok, liet hij ‘De Limburger’ op zijn tafeltje liggen. Aan die verleiding, een vers dagblad uit een andere windstreek, kan ik nooit weerstand bieden en dus begon ik te lezen. Mijn oog viel op een artikeltje over Venlo waar het gemeentebestuur momenteel serieus de mogelijkheid onderzoekt om een kabelbaan (op 47 meter hoogte) over de Maas aan te leggen. En zo dwaalden mijn gedachten tóch weer naar Dordt, want al tien jaar geleden ‘droomde’ ik in een column (destijds nog in een andere krant) al over een soortgelijke kabelbaan boven de rivierendriehoek tussen Dordt, Zwijndrecht en Papendrecht. Dit waren de eerste regels van die column: ‘Hoog zweef ik boven het Drierivierenpunt. In Dordrecht stapte ik in en bij Zwijndrecht maakte ik een scherpe draai over de Noord richting Papendrecht. Nu koers ik weer op Dordt aan. Onder mij vaart een grote duwbak. De stuurman kijkt omhoog en zwaait. Voorzichtig zwaai ik terug. Dán word ik wakker.’
Potverdorie, denk ik vanaf mijn Terschellingse terras… straks gaan die Limburgers aan de haal met de ultieme toeristenattractie die boven ons waterkruispunt toch zóveel mooier tot zijn recht zou komen.
Of heb ik nou te veel juttersbitter gedronken?

Afbeelding: de ‘promotiefolder’ van Venlo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s