Hoe gaat ‘t?


Lonely-Man‘Hé, hoe is het met je?’ Die vraag legt u ongetwijfeld elke dag achteloos wel eens aan iemand voor, maar luistert u wel écht naar het antwoord? En waarom ook eigenlijk… dat antwoord is meestal toch hetzelfde: ‘Met mij gaat het best hoor.’’ Nooit hoort u eens iemand zeggen: ‘Nou… eigenlijk niet zo goed, want ik voel me eenzaam en verloren.’
En dát terwijl vijf procent van alle Dordtenaren zich structureel wel degelijk ernstig eenzaam voelt? Dat getal zei me op zich nog niet eens zo veel, totdat ik een rekensommetje maakte: vijf procent van bijna 120.000 inwoners is ongeveer zesduizend mensen, ofwel een volledig uitverkocht stadion van FC Dordrecht plus nog eens twee keer een volle zaal van Kunstmin. Zóveel mensen leven er dus op dit eiland die zich sociaal ‘buitengesloten’ en dus diep ongelukkig voelen.
Wie zijn die mensen eigenlijk? Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid in deze stad onder alle leeftijdsgroepen en in alle lagen van de bevolking voorkomt: chronisch zieken, gehandicapten, ouderen, alleenstaande ouders, daklozen en (nog) niet ingeburgerde immigranten. Verder blijkt dat veel mantelzorgers, die zich met hun hele ziel en zaligheid storten op de verzorging van een familielid, hun sociale contacten met de dag zien afnemen. Datzelfde overkomt mensen die langdurig zonder werk zitten. Ook zij verliezen op den duur hun sociale ‘netwerk’ en komen daardoor in een isolement terecht.
Aanstaande donderdagmiddag vindt in het Da Vinci College (vanaf 2 uur) een symposium plaats over eenzaamheid. Ik mag die dag als voorzitter fungeren en hoop de daar aanwezige instanties en afgevaardigden van de gemeente aan het eind van die middag te bewegen om het zogeheten ‘Manifest tegen Eenzaamheid’ te ondertekenen. Dat is een intentieverklaring om in nog nauwere samenwerking dan nu al het geval is, de strijd tegen eenzaamheid in deze stad aan te binden.
En nu weet ik heus wel dat het taboe-probleem eenzaamheid in deze stad, dankzij een symposium en een manifest niet in één keer wordt opgelost. Zullen we dus samen gewoon maar beginnen om de vraag ‘Hoe is het met je?’ weer eens ouderwets betekenis te geven?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s