Even vlaggen…


mooidordt
Het is nog maar tien jaar geleden dat Dordt op deze lijst zo’n beetje onderin de middenmoot bungelde en nu staan we toch maar mooi op een fiere veertiende plek… nog boven Maastricht, Groningen, Delft en Rotterdam, om maar eens een paar ‘uithoeken’ te noemen.
De lijst waar ik het over heb is de zogeheten woonaantrekkelijkheidsindex, ook wel de Atlas voor gemeenten genoemd. Hierin worden elk jaar de 50 grootste gemeenten van ons land op meer dan 40 punten met elkaar vergeleken. En wat blijkt? Sinds 2006 stijgt Dordt jaarlijks gestaag een paar posities op deze ‘hitparade’ van meest aantrekkelijke steden om in te wonen.’
Het gaat er hier niet louter en alleen om wie de mooiste monumentjes binnen z’n gemeentegrenzen heeft staan, maar ook om zaken als bereikbaarheid, welvaart, veiligheid, cultureel en culinair aanbod en de ‘waar voor je geld’ die je krijgt als je in een van die 50 steden een huis koopt. Dordt staat nu dus op plek 14 in die Top 50 en is daarmee de grootste stijger (‘Mét stip,’ zegt dan altijd de diskjockey) van alle gemeenten in Nederland. Dat heeft, zo blijkt, veel en van alles te maken met de enorme investeringen die hier de afgelopen jaren gedaan zijn in de kwaliteit van de binnenstad. En dus mag de vlag best even uit en mogen er complimenten gemaakt worden aan de ‘bestuurders,’ die in het recente verleden, kennelijk veel goeie keuzes hebben gemaakt. Dat er bijvoorbeeld is ingezet op een filmhuis, een bioscoop, verbouwingen van Kunstmin en het Dordrechts Museum, op een sport- en gezondheidsboulevard en zelfs een (momenteel weliswaar wat benauwd ademhalend) Energiehuis, betaalt zich blijkbaar wel degelijk uit. Daarnaast heeft het horecabeleid (Dordt heeft op dit gebied vandaag de dag zoveel meer aanbod dan vroeger) en ook het zorgvuldig omspringen met het erfgoed de stad geen windeieren gelegd.
Valt er dan helemaal niks te mopperen? Jawel, want Dordt telt relatief nog altijd tè veel arbeidsongeschikten, werkzoekenden, winkelleegstand en mensen met een laag inkomen. Vandaag vlaggetjesdag dus, maar morgen, beste ambtenaren en politici, weer keihard aan het werk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s