Herrezen Huub


bierHuub is boos omdat hij, naar eigen zeggen, ‘op klaarlichte dag beroofd’ is. Iemand heeft namelijk zijn bier gejat. Die stond onder het houten bankje waar hij, sinds een week of wat, bijna dagelijks een dronkemansdutje doet.
Dat bankje staat op het Vrieseplein, dat tot voor kort weer een aantrekkelijk buurtpleintje leek te gaan worden. Vandaag de dag is het plein weer helemaal ‘terug bij af,’ als de dagelijkse openluchtwachtkamer van drinkebroers en andere herrieschoppers ‘op weg naar’ of ‘net terug van’ Yulius of Leger des Heils. Hoe dat het komt weet ik niet. Iemand vertelde me dat het te maken heeft met veranderde openingstijden van die instellingen, maar het kan natuurlijk ook gewoon aan het milde weer of aan een ‘windstilte’ op het gebied van toezicht liggen. Ik vermoed dat de komst van Dirk (om de hoek) er óók iets mee te maken heeft, want deze supermarkt werkt overduidelijk als een magneet op dronken droppies. Huub, vaste Yuliusklant en grootafnemer van supermarktbier met de welluidende merknaam ‘BIER,’ gaat verhaal halen bij een groepje ‘Legerklantjes’ op een bankje aan de overkant. Dat gaat niet fijnzinnig, want Huub mag dan op zich een zachtaardig karakter hebben, je moet niet aan zijn drank komen. ,,Hé eikels, jullie hebben m’n bier opgezopen. Dat wordt dokken.’ Woest dreigend rent hij op het gezelschap af, maar de ‘eikels’ zijn, helaas voor Huub, in de meerderheid en zich daar ook zeer van bewust. En dus ligt de lange, bebaarde man, na een gezamenlijke inspanning van de groep, al binnen 30 seconden op de grond. Met gesloten ogen blijft hij daar minuten lang voor lijk liggen. Hij zou toch niet écht? Nee hoor… vanaf mijn plek bij de visboer zie ik hoe Huub, vanuit een ooghoek, constateert dat zijn bier helemaal niet gejat is. Zijn halve liter staat namelijk onder het bankje náást het bankje waarop hij sliep. Kennelijk is hij een keer slaapdronken van plek verhuisd. Mocht ik paus zijn, dan zou ik het Vrieseplein vandaag nog zalig verklaren, want nooit eerder in mijn leven was ik getuige van zo’n razendsnelle wederopstanding.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s