Toneelstukje


Two-Men-Holding-Hands-812874‘Of ik mijn man durf te zoenen of vast te houden op straat? Hier in Dordt bedoel je? Nee, natuurlijk niet. Denk je dat ik levensmoe ben?’
Henk’s reactie op mijn vraag is heftiger dan ik verwacht had. We drinken koffie in Boekmans, naar aanleiding van de artikelen die ik in mijn krant aantrof na de aanslag op een ‘gay-disco’ in Orlando, waarbij 49 mensen omkwamen. Vorige week riep het Dordtse gemeenteraadslid Kitty Kruger (GroenLinks) in de gemeenteraad op tot solidariteit met alle homoseksuelen in Nederland en in de wereld. ,,Deze mensen werden omgebracht louter en alleen omdat ze van mensen hielden van hetzelfde geslacht.’’ Kruger, die het eventjes niet droog hield, vertelde dat zij een groeiende intolerantie bemerkt rond Dordtse transgenders en homoseksuelen. Een dag later las ik in mijn krant de bevestiging van haar stelling: homo’s uit Dordrecht zeggen steeds vaker te maken krijgen met haat in hun stad. ‘Twintig jaar geleden was hier veel meer tolerantie, ’ luidde de noodkreet van veel geïnterviewden.
Ik schreef al eens eerder over Henk, die met zijn echtgenoot Frans, verhuisde (‘Zeg maar rustig ‘vluchtte hoor’) naar Stadspolders nadat het stel, enkele jaren geleden in de binnenstad ernstig mishandeld was door een groep jongens, simpelweg omdat het stel zich, na een bezoek aan een café, hand in hand op straat had begeven. Frans, die het op die avond het zwaarst te verduren kreeg, wil er nooit meer over praten… Henk, die ik al dertig jaar ken, wil dat juist wél. ,,Ik mis ons leventje in de binnenstad enorm, maar Frans durft er niet meer te komen.’’ ,,Is het dan écht zo erg?’’ vraag ik hem. Henk zucht diep en zegt: ,,Weet je, als je onder vrienden bent en op veilige plekken is er niks aan de hand, maar daar buiten, op straat dus, moesten we eigenlijk altijd acteren… alsof we helemaal geen echtpaar zijn, maar gewoon twee goeie vrienden, die samen boodschappen doen. Dat eeuwige toneelstukje kán ik simpelweg niet meer opvoeren. Ik wil mezelf kunnen zijn in de stad waar ik geboren en getogen ben.’’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s