Leve de Leefwerf


LeefwerfEn zo zijn we dus opeens ‘de op 13 na leukste gemeente van Nederland.’ Nou ja, opeens… dat ging natuurlijk niet vanzelf. Zoals ik in een eerdere column al aangaf plukken we vandaag de dag de zoete vruchten van prima keuzes en de daaruit voortvloeiende investeringen uit het recente en verre verleden. Water, was dit keer het thema van die jaarlijkse woonaantrekkelijkheidsindex waarop ‘we’ nu zo prachtig hoog scoren en laat dát nou net een van de sterkste ‘wapens’ van deze stad zijn. Water maakt immers niet alleen een mooi plaatje, je kunt er ook zo heerlijk op recreëren. Al jaren achtereen zijn we hier goed op weg om dat water beter in de schijnwerpers te zetten, alleen zijn we wél iets aan het vergeten, namelijk de geschiedenis van de scheepsbouw op dit eiland, terwijl er juist alle reden is om juist dát aspect van waterstad Dordrecht méér te benadrukken. Dordt is dankzij die scheepsbouw immers wereldberoemd geworden. ‘Waterwethouder’ Piet Sleeking heeft de kans om deze stad haar roemrijke imago als scheepsbouwreus weer nieuwe glans te geven. Vanavond wordt in de gemeenteraad namelijk het burgerinitiatiefvoorstel voor de realisatie van Leefwerf De Biesbosch behandeld en Sleeking kan er voor zorgen dat die droom écht werkelijkheid wordt. Het onderzoek naar de kansen en mogelijkheden van dit unieke plan is nu afgerond en wat blijkt: het is in de zuidelijke insteekhaven op de Stadswerven (waar ooit Scheepswerf De Biesbosch stond) goed mogelijk om plaats te creëren voor 60 ligplaatsen voor jachten van de bewoners van Stadswerven én voor historische schepen. En dan is er ook nog ruimte voor een heus drijvend parkje. Het is nu aan Sleeking om dit idee van Elio Barone te omarmen. Beter Voor Dordt manifesteert zich graag als de partij die naar geluiden uit de samenleving luistert en nu ligt er zo’n ‘geluid’ in de vorm van dit voorstel aan de raad.
Een Leefwerf in deze stad (een combinatie van wonen, recreëren en tevens een soort water-openlucht-museum) kán Dordt naar de top tien van meest aantrekkelijke steden van Nederland tillen. Daar geloof ik heilig in.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s