Amstelwijck uit


voetbalgeweldAl vaker schreef ik over voetbalclub Amstelwijck en altijd was dat naar aanleiding van niet al te frisse gebeurtenissen op of rond de velden. Het meest recente akkefietje begin juni (een massale vechtpartij tijdens een wedstrijd tegen Heukelem) zou weleens het einde van de club kunnen inluiden. Het overgrote deel van het moegestreden bestuur heeft er namelijk, zeer begrijpelijk, helemaal geen zin meer in en ook veel voetballers en vrijwilligers hebben de club inmiddels de rug toegekeerd.
De hamvraag is nu: hoe erg is het als deze club straks niet meer bestaat? Het antwoord is simpel: niet erg, want de wereld draait, óók zonder Amstelwijck, gewoon door. En toch doet het mij pijn om SC Amstelwijck op deze wijze ten onder te zien gaan. Mijn sympathie gaat uit naar die bestuurders van wie ik weet dat ze de afgelopen jaren écht hun uiterste best hebben gedaan om de rotte appels uit de clubfruitmand te verwijderen. Helaas waren ze, ondanks hun goede bedoelingen, machteloos en kansloos. Wie die rotte appels zijn? Tja, wie het amateurvoetbal een beetje volgt weet donders goed om welke mensen het hier gaat. Ik weet in ieder geval uit betrouwbare bron dat daar behoorlijk wat spelers tussen zitten die volgend seizoen doodgemoedereerd de kleuren van andere Dordtse clubs zullen verdedigen. Die paar échte liefhebbers en niet-herrieschoppers daargelaten (die hoeven zich dus ook niet aangesproken te voelen) betreft dat óók een paar handjes vol spelers die mede-verantwoordelijk zijn voor de ondergang van Amstelwijck. Na eerst hun eigen nest bevuild te hebben, lopen ze straks weer fris en vrolijk te voetballen bij andere Dordtse clubs, waar ze zich vooralsnog wel even ‘sjakies’ zullen houden, simpelweg omdat ze daar niet in de meerderheid zijn. En dat is eigenlijk het meest onrechtvaardige van het hele Amstelwijck-verhaal: de goedwillende Amstelwijckers moeten straks met lede ogen aanzien hoe jongens die verantwoordelijk zijn voor de ondergang van wat ééns ‘hun’ club was, straks weer frank en vrij op de velden rondhuppelen. En weet je wat nóg onrechtvaardiger is? De rotzakken hoeven nooit meer ‘uit tegen Amtelwijck,’… daar hebben ze zelf voor gezorgd.

Advertenties

One comment

 1. Kees, ik deel je sympathie met de goedwillende bestuurders, en pleit toch tegen hun (afwezigheid van) optreden. Slecht geld trekt slecht geld aan, en dat geldt ook voor slecht volk. Waarbij ik de norm voor slecht niet kan vullen; er zijn immers vele tinten grijs..
  Zodra een klein deel van een groep personen anders dan normaal handelt en macht uitstraalt, groeit die groep en wordt abnormaal handelen plotseling normaal. Geeft een gevoel van collectieve macht en dat trekt weer anderen aan, die het abnormaal handelen stimuleren in de richting van een volgend niveau. Wandaden (uiterst abnormaal gedrag) van individuen zijn het gevolg, gesteund door de volgers in de groep. Die voelen plotseling een structuur, houden zich aan elkaar vast, waarmee de structuur nog sterker wordt. En de kans op excessen steeds groter..
  Een beetje bestuurder voelt dat aankomen en grijpt in voordat het tot wandaden komt. Dat geldt zowel voor de benoemde bestuurders (een verantwoordelijkheid van een kleine groep toezichthouders) als voor gekozen bestuursleden (een verantwoordelijkheid van alle leden samen) en de leiding van een enkel team, En daar zit volgens mij de kern.
  Waarom is het B1 teaam van Amstelwijck het afgelopen seizoen, ondanks het haantjesgedrag van diverse individuen, een toonbeeld van discipline en waarom staan de seniorenteams vooral bekend om hun intimidatie en explosiegevaar?
  Het gezag in de club is weg doordat de bestuurders in het verleden stoer gedrag hebben toegelaten en daarna de wandaden niet afdoende hebben bestraft en zeker niet de kop hebben ingedrukt. Als ze geen sterke opvolging hebben lijkt het me daarom, net als jou, helemaal niet erg dat de club verdwijnt. De goede spelers vinden wel een andere club, en als de slechten een goede club vinden zouden ze zomaar het rechte pad kunnen vinden; onder de oude vlag zal dat zeker niet lukken.
  Ik schrijf dit als individu; zie het los van mijn rol bij de naburige vereniging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s