Biosleed


Bioscopen
Eerst hadden we niks en werd er veel gemopperd, nu hebben we er twee en gaat er bijna geen hond. Nee, het betreft hier geen raadsel, maar de droge vaststelling van het feit dat de Dordtse bioscopen een, laten we zeggen, wat benauwde zomer doormaken. Vooralsnog wél een raadsel is de vervolgvraag: hoe komt dat toch?
Even de feiten op een rijtje: cinema The Movies, dat nu bijna drie jaar in Dordrecht staat, verliest veel klanten en potentiële klanten aan de nieuwe, in februari van dit jaar, geopende megabioscoop Kinepolis.
Dat wás een beetje te verwachten, want zo’n grote bioscoop (met troggen popcorn en cola-infusen) trekt nu eenmaal meer jongeren dan een wat kleinere stadscinema als The Movies. Die eerste relatief succesvolle twee-en-een-half jaar van The Movies hadden dus veel te maken met het feit dat er in deze stad nog geen megabioscoop wás. Uiteindelijk zal zich dat wel gaan ‘settelen,’ want voor beide instellingen groeit er immers vanzelf zoiets als een ‘eigen’ publiek. Dát zou je denken althans, maar het vreemde is dat Kinepolis het óók niet zo fantastisch doet. Daar kun je de tot op heden tegenvallende zomer en het EK, waar Nederland ontbreekt, niet de schuld van geven.
Nu zijn zomers en dan vooral zomers zonder grote ‘blockbusters’ sowieso geen fijne tijden voor bioscopen, maar in Dordt gaat het momenteel in deze branche wel héél matig. De vervolgvraag móet dus zijn: is er in deze stad wel voldoende ‘bezoekerspotentieel’ voor The Movies en een megabioscoop, met alles bij elkaar in totaal tien filmzalen? Ik heb het antwoord niet in huis, maar ik weet wel dat The Movies er werkelijk, vanaf dag één, álles aan gedaan heeft om het publiek te ‘zoeken’ en te behagen.
De cinema aan de Nieuwstraat haakt in op actuele gebeurtenissen, doet enthousiast mee aan allerhande evenementen en heeft een ijzersterke pr. Kinepolis vind ik nog wat ‘onzichtbaar’ en het gebouw, gelegen aan het kersverse Energieplein, draagt aan de buitenkant nog te weinig ‘hier gebeurt het’ uit. Ik zeg: zet uit die buis en óp naar de bios! Voor je het weet zitten we weer zonder.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s