Vlagvertoon


buffonAls ik Wagner hoor krijg ik altijd zin om Polen binnen te vallen, zei ooit Woody Allen. Dat soort malle associaties met muziek heb ik zelf nou ook, al draait het bij mij niet om Wagner en ook niet om Polen. Nou ja, ik val nog wel eens een Poolse supermarkt binnen, maar dat heeft vooral te maken met dat heerlijke Poolse bier (Źywiec) dat ze daar verkopen. Nee, bij mij zijn het vooral volksliederen die bepaalde gevoelens oproepen en deze zomer gevuld met voetbal en straks ook Olympische Spelen is nu eenmaal een zomer vol volksliederen. Het Russische volkslied stemt mij altijd wat melancholiek en dorstig (‘Is er nog wodka?’), van het Duitse volkslied krijg ik nekvlekken (‘Zijn we d’r tóch ingetuind’) en het volkslied van Wales, met die hoge uithaal op het eind, vind ik een muzikaal hoogstandje. Niet het mooist, maar wél indrukwekkend, vind ik dat bombastische ‘Fratelli d’Italia.’ Dat heeft vooral te maken met keeper Buffon, die het altijd zo temperamentvol, met gesloten ogen staat mee te brullen.
Gek eigenlijk, dat ik volksliederen zo indrukwekkend vind (mijn favoriet is ‘Flower of Scotland’) terwijl ik verder wars ben van ál te nationalistische gevoelens en al helemaal van overdreven vlagvertoon. Op dát gebied hád ik afgelopen week al een bittere smaak in mijn mond, omdat de vlag die ik had uitgehangen wegens het slagen van zoonlief, inclusief stok en schooltas, van mijn gevel gejat is. Een schoolgenoot van mijn zoon kreeg zelfs een steen door zijn ruit omdat diens ouders blijk gaven van hun blijheid middels de Koerdische vlag, hetgeen wellicht (da’s nog niet bewezen) weer tot die gewelddadige actie in een Turkse moskee geleid heeft. En dan te bedenken dat ik oorspronkelijk van plan was een column te wijden aan het feit dat ik het zo’n grappig staaltje van (halve) integratie vind dat zoveel Turken en Marokkanen in Dordt die Hollandse traditie (uithangen van vlag mét schooltas), zij het dan wél met hun ‘eigen’ vlag, geadopteerd hebben. Voorlopig kan ík even geen vlag meer zien. Nou ja, hooguit zo’n kleintje dan… op mijn nieuwe haring.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s