Hobbyclub


tumblr_static_lt5s26l89ts4s8ggg04g8444Kun je in een stad met 118.500 inwoners, voor een lousy twee ton per jaar radio en televisie maken die enigszins serieus te nemen is? Ik heb die vraag al meermalen opgeworpen en doe dat vandaag nóg eens, maar dan nét even anders.
RTV Dordrecht bestaat al meer dan een kwart eeuw en die ruim 25 jaar verliepen never nooit rimpelloos. Altijd was er wel weer gedonder over geld of spullen, dán liep er weer eens een wanhopige hoofdredacteur weg (,,Zonder apparatuur kan ik niet werken,’’ riep ik persoonlijk in 1996) of was er wel iets van een bestuurscrisis, een intern relletje of bleef het nieuwsteam ernstig in gebreke op momenten dat het er eens een keertje écht toe deed (VTC, Moerdijk). Een paar uitzonderingen daargelaten (er wordt wel degelijk wel eens een juweeltje geproduceerd en er vliegt ook nog wel eens een talentje uit het nest) straalt de Dordtse lokale omroep helaas meer ‘willen’ dan ‘kunnen’ uit.
Vorig najaar besloot de Dordtse gemeenteraad, na een eerdere korting van 35.000 euro, om de subsidie van RTV Dordrecht in 2017 en 2018 nog eens met een halve ton terug te schroeven en dus komt de club daarmee in 2018 uit op een te besteden bedrag van 206.000 euro. En dat brengt me dus terug bij mijn beginvraag: kun je daarmee geloofwaardige radio en televisie maken en óók nog eens een actuele website bijhouden? Nee, natuurlijk niet: voor twee ton kun je nét de apparatuur een beetje heel houden, een studiootje runnen en misschien anderhalve semi-professional een zwak belegd boterhammetje verschaffen. Nou ja… het kán wel, maar dan moet je als kijker, lezer en luisteraar je normen nóg verder terugschroeven, want voor zo’n bedrag hou je uiteindelijk hooguit een veredelde hobbyclub over en mag je in je handjes knijpen als je over een paar vrijwilligers beschikt die het ‘media-metier’ een béétje beheersen. En nu dus die ‘nét even iets anders’ geformuleerde openingsvraag: wat verwachten gemeentebestuurders eigenlijk voor die twee ton en wát verwacht u, als inwoner van deze stad, voor dat budget? Dát wil ik nou wel eens horen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s