Slecht idee


fietsers_winkelstraatIk vind het zo’n beetje het slechtste idee sinds die herfstavond in 1878 toen schoenmakersknecht Dzjoegasjvili, zijn vrouw voorstelde om die avond eens vroeg onder de wol te kruipen. Maar goed… het gaat tóch gebeuren, een heel proefjaar lang zelfs. We mogen straks gaan fietsen op de Sarisgang, de Voorstraat, de Grote Spuistraat en de Vriesestraat en ik voorspel u dat het een zooitje gaat worden. Even voor alle duidelijkheid: ik hoop dat ik het mis heb en mócht dat zo zijn dan zal ik dat, na afloop van het beoogde proefjaar, ook ruiterlijk erkennen.
In de gemeentepolitiek kan het gebeuren dat iemand eens een proefballonnetje oplaat. Je neemt het tot je en komt tot de conclusie: leuk plan… doen we niet, want het is vragen om moeilijkheden. Dat schreef ik drie jaar geleden al vanaf deze plek, maar kennelijk ziet de Dordtse gemeenteraad dat anders, want een motie met dit onzalige idee (ingediend door CU/SGP en PvdA) werd vorige week met een kleine meerderheid aangenomen. En dus ontstaat er straks op Dordts drukste winkelstraten een malle mix van fietsers en shophoppende wandelaars en volgens mij is dat gewoon wachten op ongelukken, bijna ongelukken en vooral héél veel ruzie. Winkelpromenades zijn nou namelijk nét die plekken waar je juist een keertje níet over je schouder wilt kijken, waar je níet lastig gevallen wilt worden door paniekerig bellende fietsers wiens E-bike veel harder gaat dan ze eigenlijk aankunnen. En hoe zit het trouwens met scooters met zo’n blauw kenteken? Dat zijn officieel toch (snor)fietsen? Mogen die straks ook de winkel-wandelstraten op? Zelfs ondernemers in de binnenstad, die best wel eens baat zouden kunnen hebben bij ‘vrij fietsen’ op winkelstraten, houden hun hart vast.
Het is overigens nog maar zeven jaar geleden dat ik in deze krant de volgende tekst tegenkwam: ’De politie en de dienst Toezicht van de gemeente Dordrecht gaan fietsers die in winkelstraten in de binnenstad rijden bekeuren. De tijd van waarschuwen is voorbij, want fietsers in wandelstraten brengen het winkelend publiek ernstig in gevaar.’
Zijn we dan al die jaren voor de gek gehouden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s