Slimme stoplichten


lights.gifSoms is het goed om, in deze jachtige tijden, eens wat meer bij de dingen stil te staan. Dat doe ik dan ook graag, alleen liever niet bij een stoplicht. Ik erger me al sinds jaar en dag groen en geel aan verkeerslichten die tè lang het kleurtje rood vertonen en ik ben daarom blij dat de motie ‘slimme stoplichten’ (ingediend door het CDA) woensdag in de Dordtse gemeenteraad is aangenomen. Als ik de vele minuten die ik inmiddels verprutst heb bij het oversteken van de Oranjelaan (verkeerslicht Stooplaan) zou omzetten in zuivere leestijd dan had ik Tolstoi’s Oorlog en Vrede, dat al 27 jaar op mijn nachtkastje ligt, eindelijk een keer uitgelezen kunnen hebben. Er zijn zelfs stoplichten in Dordrecht waarbij je je, tijdens het wachten, écht een keer moet scheren om er niet met baard weg te rijden. Neem nou dat ding op de laan der VN… zo’n beetje onder de N3. Daar heb je zelfs de tijd om een compleet nieuwe taal te leren. Op sommige kruispunten in deze stad zie ik het verkeer (ja, óók fietsers) soms aan alle kanten stil staan. Ik krijg dan altijd een beeld voor me van Europarlementariërs die, terwijl wij met z’n allen wortel zitten te schieten, aan het onderhandelen zijn over wie er éérst mag. ‘We komen zó met de uitslag… ná de lunch.’
De meeste Dordtse verkeerslichten blijken, zo lees ik in de motie, te werken ‘op basis van oude technologie, ofwel ‘zonder intelligente afstemming.’ Dat is niet alleen dodelijk voor de doorstroming, maar ook frustrerend en slecht voor het milieu, omdat gemotoriseerd verkeer onnodig vaak moet optrekken en afremmen.
En dus heeft de gemeente… sorry voor de woordspeling… ‘groen licht’ gegeven om onderzoek uit te laten voeren op basis van kennis en expertise die op dit gebied aanwezig is bij ‘onze eigen’ Duurzaamheidsfabriek. Ook leerlingen van het Da Vinci College, de Hogeschool Rotterdam en de TU-Delft kunnen daarbij worden ingeschakeld.
De motie ‘slimme stoplichten’ is dan ook, wat mij betreft, nu al de motie van het jaar. Gek trouwens dat er tóch nog 13 tegenstemmers waren.

2 reacties

 1. Een van mijn contacten merkte op dat het geen stoplichten zijn maar
  verkeerslichten.
  What’s in a name.
  Ik erger me ook groen en geel aan die lichten gteplaatst
  door de verkeerslichtenmaffia.
  Let eens op, wanneer de lichten het niet doen,
  verloopt de doorstroming gladjes op een kruispunt.

  Groeten,
  Laurens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s