Senior City


Senior CityUitgaan deden ze al een tijdje aan die andere kant van bruggen en tunnels en nu wonen ze ‘op kamers’ in Antwerpen, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Maastricht en Breda. Regelmatig keren ze even terug, vanwege de weekendwas, vakantie of simpelweg  ‘for old time’s sake’ en ik hoor dan veel gemopper over het feit dat er hier maar bar weinig te beleven is. ,,Dat valt toch wel mee? Roep ik dan. ,,We hebben hier leuke café’s, prima terrassen, twee bioscopen en een poppodium. Verder stikt het hier van de evenementen en evenementjes, komend weekend is er weer Big Rivers en in Dolhuis, Bibelot en op de Kunstrand wordt altijd wel weer iets geinigs georganiseerd.’’ Dochterlief kijkt me dan meewarig aan… ze zegt het niet maar ik hoor het haar wél denken:  ,,Wat ben je toch een blij provinciaaltje, pap. Voor jouw generatie is het hier misschien lekker toeven, maar Dordt is géén stad voor jongeren.’’
Ik begin het te geloven, want ik zie het onder mijn ogen gebeuren: jonge mensen (onder wie mijn eigen dochter) verlaten het nest en zo hoort dat ook. Dáár zit ik op zich ook niet mee, al is het voor ouders natuurlijk altijd wel een uhh… ‘momentje’ als je kind besluit om het huis uit te gaan. Nee, het gaat mij om iets héél anders: ik vraag me namelijk af wie van het vriendengroepje zich later ooit weer op dit eiland zal vestigen. Daar ben ik realistisch in… niet eentje denk ik. Om op HBO- of universitair niveau te kunnen doorleren en later op dát niveau ook werk te vinden móet je (uitzonderingen daargelaten) namelijk op een dag wel van dit eiland af en eenmaal elders ‘geparkeerd’ begint het magnetisme van Dordt (dat ik persoonlijk wél ervaar) voor jongeren in kracht af te nemen. Hun wekelijkse treinreisje naar Dordt Centraal verandert langzaamaan in hooguit nog een ‘sentimental journey’ naar ‘Senior City’ aan de Merwede. ,,Effe die ouwe checken.’’
Om in de toekomst geen spookstad te worden moet deze in rap tempo vergrijzende stad nu héél snel gaan trekken aan hogere opleidingsinstituten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s