Flakka


flakkaEen poema op de Veluwe, mobiele telefoons die je hersens doen smelten, een liefdesaffaire tussen een leeuw en een lammetje en een verstandelijk gehandicapte jongeman die, tijdens een bezoek aan de dierentuin, een pinguïn in zijn rugzak stopt. Elke zomer kent zo haar komkommerverhalen en aanvankelijk dacht ik dat Flakka er ook zo eentje was. Maar niets is minder waar: Flakka, het levensgevaarlijke stimulerende middel dat mensen het idee geeft dat ze onkwetsbaar,  ja zelfs onsterfelijk zijn, is wel degelijk onder ons en sinds enkele weken ook in Dordt verkrijgbaar. Van wie ik dat weet? Van twee Dordtse ‘dopeheads’ die het wereldje van de straatdrugs door en door kennen. ,,In Mexico en de VS was Flakka al een tijdje bekend, maar nu kun je het hier ook gewoon kopen… openlijk zelfs want het is niet illegaal, omdat het werkzame bestanddeel (de chemische verbinding Alpha-PVP, KT) geen verboden middel is,’’ aldus een van mijn informanten.
Dat twee artsen van het Dordtse Albert Schweitzerziekenhuis nu alarm slaan over deze zombiedrug kwam voor mij dan ook niet als een verrassing. In dit ziekenhuis zijn onlangs twee gebruikers behandeld, die ernstig onder invloed verkeerde van deze nieuwe, extreem gevaarlijke drug.
Een rondje  Google leert mij dat de designerdrug Flakka op badzout lijkt en op diverse manieren is in te nemen: je kunt het roken, snuiven , injecteren of slikken en het geeft de gebruiker het gevoel dat hij of zij over superkrachten beschikt. Verder kan het heftige woedeaanvallen, hallucinaties en psychoses veroorzaken, met als gevolg dat gebruikers zich door een ruit werpen of voor een aanstormende auto springen. Er circuleren diverse filmpjes op het internet waarin incidenten te zien zijn die met Flakka in verband worden gebracht.
,,En weet je wat nou het ergste is?’’ voegt mijn andere ‘straatinformant’ er aan toe. ,,Die Flakka kost geen drol, dus het trekt vooral jongeren aan… onervaren jongeren, die geen benul hebben van de juiste dosering. Ik mag dan zelf een doorgewinterde junk zijn, maar van dát spul moet ik echt helemaal niks hebben. Ik ben er bang van.’’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s