Drinkebroers


drunks‘Ik woon in de schaamzone van de stad,’ schreef een lezer me gisteren. Hij doelde op het welhaast permanente openluchtcafé dat zich uitstrekt vanaf het Vrieseplein, tot achter de Blekersdijk (parkeerterrein en hondenveldje) en op het Kromhout, het Kasperspad en de Cornelis de Wittstraat, voor de deur van Dirk. De man heeft wel een punt, want het barst hier tegenwoordig, meer dan ooit, van de ‘drinkebroers.’ Heb ik daar persoonlijk last van? Nee, niet echt… nou ja, soms als het hondenuitlaatveldje achter De Bleek weer eens ‘gegijzeld’ wordt door een groeiende groep Yulius- en Leger-klantjes die hier steeds vaker, al zuipend en schreeuwend rondhangen. Het leek een paar jaar geleden nog zo’n goed idee, een uitrenveldje voor honden in de binnenstad, maar veel hondenbezitters uit de buurt durven er de laatste tijd niet meer te komen omdat ze zich er simpelweg niet veilig voelen. En ik weet het… dat is een subjectief gevoel, want ik blijf er zelf wél ‘gewoon’ komen en vraag de drinkebroertjes (en zusjes) of ze dan op z’n minst hun halve liter blikjes in de prullenbak willen gooien. Dat willen ze best, want onaardig zijn de meesten niet. Trouwens, hun vaak diep-droevige levensverhalen waren in het verleden niet zelden een inspiratiebron voor mijn columns en een paar van die mensen heb ik in de loop der jaren goed leren kennen, dus ik ben wel de laatste om ze te veroordelen om wie ze zijn. Er zitten echt hele lieve mensen tussen die, op enig moment in hun leven, om wat voor reden dan ook, moesten afhaken in de ratrace die moderne samenleving heet, maar er zitten natuurlijk ook een paar schreeuwerige en altijd stomdronken klootzakken tussen die niet voor rede vatbaar zijn. In mijn buurtje wonen diverse ouderen  (vooral in de seniorenflatjes aan de Cornelis de Wittstraat) die het hondenuitlaatveldje, het Vrieseplein en supermarkt Dirk tegenwoordig angstvallig mijden. Of dat terecht of overdreven is kan ik niet beoordelen… wél vind ik dat dit stukje stad momenteel wel héél zwaar belast wordt als gevolg van de hulpverleningsinstanties die hier, véél te dicht ‘op elkaar,’ gevestigd zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s