Malle Jopie


abortusKent u hem nog… die dak- en plakevangelist Joop van Ooijen? U herinnert zich vast nog wel de ophef, een jaar of vijf geleden, over een tekst op het dak van zijn boerderij in Giessenburg. ‘Jezus Redt’ had malle Jopie op zijn dakpannetjes geschilderd en dat mag hij bést vinden natuurlijk, al mocht het volgens de gemeente allemaal wel wat minder ‘schreeuwerig.’ En dus moest Jopie die tekst, niet qua inhoud, maar qua formaat, een beetje aanpassen en dat pikte hij niet, want wie zijn ‘in hemelsnaam’ (ik hoor het hem zeggen) ambtenaren en bestuurders ten opzichte van de almachtige? En dat is precies wat me zo stoort aan deze man, die kennelijk vindt dat hij, op grond van zijn ‘heilige’ missie het recht heeft om (door mensen vervaardigde) wetten en regels, die zijn boodschap in de weg staan, aan z’n laars te lappen. En dus plakt Jopie zijn Jezus Redt- en Jezus Leeft-affiches zonder blikken of blozen over andere uitingen heen, zoals verkiezingsposters van andere politieke partijen en aankondigingen van dancefeesten en houseparty’s want, en ik citeer ‘Dát soort bijeenkomsten zijn nu eenmaal per definitie ‘zondig’ en ‘het werk van de duivel’, ‘dus daaraan gaat niets verloren.’ Nu heeft Jopie weer een nieuw vunzig stuntje uitgehaald: hij heeft duizend posters laten drukken met daarop de tekst ‘Abortus is moord.’ Ook dát mag hij vinden (ieder heeft het recht op zijn of haar eigen visie op abortus), maar óp die posters heeft Jopie lugubere foto’s van dode baby’s laten afbeelden en een paar van die horrorplaten hangen nu, zichtbaar voor iedereen en dus óók voor kinderen, in Huizen en Leiden en ongetwijfeld binnenkort ook in deze regio. Aanvankelijk zag ik Van Ooijen als niet meer dan een rare snuiter met aandachtsdrang, ontstaan door een keer verkeerd te zijn neergekomen na een val van zijn Jezus Redt-dakkie. Nu zie ik hem toch eerder als een gevaarlijke godsdienstwaanzinnige, die zich in weinig onderscheidt van andere extremisten. En die postertjes? Tja, die heeft hij natuurlijk niet zelf opgehangen. ‘Daar weet ik niks van. Dát zullen wel sympathisanten geweest zijn.’ Laffe lamlul.

Advertenties

One comment

  1. ….nog afgezien van het feit dat de foto op de posters niet een embryo van 10 weken oud kan zijn geweest, aangezien een menselijk embryo na 10 weken nog niet zó ver ontwikkeld is. Maar ach, uit effectbejag is liegen ineens geen zonde meer?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s