Neonorgie


adblock

Even geen reclame meer op en rond winkels in de Visstraat en op het Bagijnhof. Goed het is maar tijdelijk (volgende maand een weekje of twee, ter gelegenheid van 450 jaar Beeldenstorm) maar zoiets kan wél een nieuwe denk- en zienswijze bewerkstelligen. Géén, of in ieder geval minder reclame-uitingen, brengt een historische binnenstad namelijk meer goeds dan slechts, want geloof me… het winkelend publiek weet ook zonder die eeuwige orgie aan licht en kleur  de weg naar Blokker, Zeeman en Hema-worst wel te vinden. In Nijmegen zijn ze daar al een tijdje achter. Reclame in de openbare ruimte en op gevels moet daar, sinds een jaar of drie, passen bij de architectuur, de uitstraling en de kwaliteit van de stad. Gevolg: minder schreeuwerige en dus ook kleinere reclameborden en lichtbakken, zoals wij die in Dordt kennen van zaken als Zeeman en Wibra. Want dát is hier nou juist het probleem… die prachtige binnenstad gaat voor minstens dertig procent verscholen achter vaak smakeloze en alles overheersende winkelreclames omdat het misverstand heerst dat de neonschitteringen van, pak hem beet, Vera Moda, Blokker en Coolcat een stad juist iets van allure bezorgen, terwijl volgens mij het tegendeel eerder het geval is. Hou me ten goede… ik ben zeker niet tégen reclame-uitingen op en aan winkels. Ik kan genieten van smaakvol ingerichte etalages en uitnodigende reclameposters. Nee, ik heb moeite met reclame-uitingen die ons, in misselijk makende kleuren, boodschappen toebrullen als ‘Hé hallo klant… we zitten hier hoor!’ en ‘Ons tweede kopje is gratis!’ Een beetje smaakvoller en stijlvoller kan en mag best. Dordrecht, dat zich, vanwege schitterende monumenten en doorkijkjes, qua schoonheid zo mooi zóu kunnen presenteren, onderscheidt zich als gevolg van al die reclame, op sommige plekken nauwelijks van Meppel, Lelystad of Vlaardingen.
In een eerdere column schreef ik al over de houten, handgeschilderde uithangbordjes aan winkels (ja, óók de Mac) in Engeland’s oudste stad Chester. Deze stad, nu grotendeels ontdaan van schreeuwend neon, is daar dermate van opgeknapt dat er vandaag de dag meer winkelend publiek rondloopt dan ooit te voren. Dagje Chester doen… gemeentebestuur?

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s