Oudste stad


grote-kerk-van-dordrecht-550-resizedZijn we het nou of zijn we het niet? Tuurlijk zijn we het… dat vinden we zelf in ieder geval al jaren en dat schreeuwen we ook graag van de daken. Nu heeft meester Frank, u weet wel, die kleine snorremans die ooit rijdende rechter was, het nog eens bevestigd. Dordrecht is de oudste stad van Holland, punt uit. Ons ‘marketingwapen’ loopt geen gevaar… of toch wel?
In Geertruidenberg nemen ze geen genoegen met die uitspraak, die overigens niet eens een echte uitspraak is, aangezien de zaak nooit officieel door meester Frank in behandeling genomen is. Het plan om de rijdende rechter hierover een officieel oordeel te laten vellen was er een paar jaar geleden wel degelijk, maar toen het puntje bij het paaltje kwam durfde Dordt het uiteindelijk tóch niet aan, uit vrees dat ‘we,’ bij een eventueel negatief uit te vallen uitspraak, de slogan ‘oudste stad’ niet meer zou kunnen gebruiken voor promotionele doeleinden. ,,Ik denk dat Dordrecht gewoon gewonnen zou hebben, zegt de tegenwoordig voor SBS6 werkzame meester Visser nu, maar in Geertruidenberg wordt dat ‘achterafvonnis’ op schampere toon weggewuifd. Het Brabantse dorp (vanaf Dordtse hoogbouw herkenbaar aan de schoorsteenpijpen van de Amercentrale) claimt nog altijd over de oudste stadsrechten te beschikken. Die dateren, zo beweert men daar, van het jaar 1213 (toen Geertruidenberg nog in Holland lag) en aangezien Dordrecht deze pas zo’n zeven jaar later (in 1220) ontving moeten wij schapenkoppen, zo vinden ze aldaar, dus een toontje lager zingen. Maar volgens meester Frank zijn die Geertruidenbergse stadsrechten eigenlijk niet veel meer dan ordinaire marktrechten en dus moet juist het Brabantse dorp (lees goed… Brabants én dorp, dus waar hebben we het helemaal over?) een toontje lager zingen.
Het is de hoogste tijd om dit geschil voor eens en altijd uit de wereld te helpen en dus zeg ik: breng die zaak alsnog aan bij die nieuwe rijdende rechter… hoe heet ‘ie ook alweer? Oh ja, meester John Reid. Of zouden ze daar geen interesse meer hebben nu diens voorganger Visser zich over dit onderwerp al heeft uitgesproken?

FOTO: Fokko van der Straaten
http://www.fokkografie.nl 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s