Xuan


Xuan Tran2Aan een wand in de loempiakraam van Dordts ‘Dordtste’ Vietnamees hangt een foto van de man die zichzelf ooit als ‘Dordtse Chinees’ bestempelde. Ik heb het over Kees Buddingh’, die zondag de gezegende leeftijd van 98 jaar bereikt zou hebben als hij ons niet reeds drie decennia eerder al ontvallen was. Even vroeg ik me af of Buddingh’ ooit een loempiaatje bij Xuan Tran ‘gescoord’ heeft. Dat zou een prachtfoto in mijn hoofd hebben opgeleverd, maar een simpel rekensommetje leerde me dat dit onmogelijk is, aangezien Xuan pas een jaar na het verscheiden van Kees met zijn nering op de Visbrug begonnen is.
Afgelopen zaterdag vierde de voormalige bootvluchteling met een groep vrienden dat hij 35 jaar in Nederland is en ik mocht daarbij aanwezig zijn. In restaurant Olympiada proostten we met Griekse drankjes (Hoe multiculti wil je het hebben?) op wat Xuan zijn ‘tweede leven’ noemt. ,,Ik ben trots, blij en dankbaar dat ik Dordtenaar ben’’, vertelt hij me later die middag geëmotioneerd bij zijn kraam, terwijl Buddingh’ over zijn schouder meeluistert. Xuan en ik kennen elkaar al 30 jaar en ooit dacht ik dat hij een loempiaverkoper was die ook gedichtjes maakte. Het tegendeel is het geval: Xuan is een dichter die óók loempia’s verkoopt, want een poëet moet toch eten nietwaar?
Vele jaren geleden maakte ik in deze krant melding van het feit dat ‘onze’ loempiaman eigenlijk wereldberoemd is. Xuans gedichten worden namelijk verslonden in zijn geboorteland Vietnam én in de VS, waar zijn werk regelmatig gepubliceerd wordt in een Vietnameestalige krant met een oplage van ruim een miljoen. Die gedichten zijn écht ontroerend, al moet ik er wél bij vermelden dat ik ze hooguit vertaald (in Engels of Nederlands) tot me kan nemen, dus ik kan niet beoordelen hoeveel er na zo’n vertaling ‘verloren’ gegaan is. Feit is dat de rillingen over mijn rug lopen als Xuan Tran zijn gedichten, zingend in zijn moedertaal, declameert. Er schijnen plannen voor een bundel met zijn mooiste (in het Nederlands vertaalde) werken te zijn. Daar móet, wat mij betreft, een cd’tje bij met een ‘xingende’ Xuan.

FOTO: RTV DORDRECHT

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s