Lovebirds


View2

Het dagje-Dordt-duo dat mij op de Voorstraat aanspreekt is overduidelijk ‘utterly British.’ Ik weet niet hoe het komt (kleding, haardracht, manier van lopen?) maar ik heb daar kennelijk een soort radar voor, want al luttele seconden voordat de man, een kwieke zestiger met gedistingeerd snorretje, het woord tot mij richt ben ik al zeker van zijn herkomst. Met een uiterst beleefd ‘excuse me sir’ trekt hij mijn aandacht en ik maak pas op de plaats. Terwijl zijn echtgenote zich op Blafmans richt (‘What a nice dog’) haalt de man een kaart tevoorschijn. Ze moeten bij de waterbus zijn, want ‘we need to go back to our hotel in Rotterdam.’ Ik stel voor dat ik een stukje met ze meeloop, want Blafmans en ik zijn zojuist begonnen aan ons dagelijkse rondje Dordt, dus waarom niet het aangename met het nuttige verenigd? Het gesprek onderweg gaat over ‘beatiful Dordrecht’ en de man haalt een boekje uit zijn tas, getiteld ‘Places worth visiting in the Netherlands.’ En jawel hoor… onder Appingendam en Deventer staat daar inderdaad ‘Dordrecht, the oldest city in Holland.’
Als het echtpaar plaats neemt op het bankje bij de waterbus vertelt de vrouw me dat zij en haar man vandaag hun 35-jarig huwelijksjubileum vieren. ,,Toen we trouwden hadden we elkaar beloofd dat we ooit een keer naar Dordrecht zouden gaan, want eigenlijk hebben we elkaar dankzij die stad leren kennen, terwijl we niet eens wisten waar het lag.’’
Ik kijk verbaasd en de man schiet in de lach: ,,Ik zal het uitleggen. We hebben elkaar voor het eerst ontmoet in Londen… om precies te zijn in de National Gallery, bij het schilderij ‘A view of Dordrecht’ van Jan van Goyen. We waren allebei erg onder de indruk van dat werk en zo is onze relatie min of meer begonnen… met de liefde voor een stad waar we nog nooit van gehoord hadden.’’
Vandaag komen ze terug… de ‘lovebirds’ uit Londen en ik wacht ze op aan de Merwekade om ze naar Jan van Goyen in het Dordrechts Museum te brengen. Ik ben nu eenmaal een ‘sucker for romance.’

Afbeelding: Jan van Goyen – National Gallery of Art 1978.11.1. View of Dordrecht from the Dordtse Kil (1644)

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s