Buiten


BuitenruimteIn Rotterdam zijn ze er al een tijdje fanatiek mee bezig en ik vind dat we daar in Dordt best een voorbeeld aan kunnen nemen. Ik heb het over het ‘oppeppen van de buitenruimte,’ zoals ze dat in ambtenarenland zo mooi omschrijven. Met voorzieningen als stadswifi, watertappunten, bankjes en openbare toiletten probeert Rotterdam haar inwoners vaker naar buiten te lokken en méér jonge gezinnen en hoogopgeleide mensen naar de (‘opgepimpte’) binnensteden te trekken. Ook hoopt de gemeente dat een betere buitenruimte kan helpen bij het tegengaan van overgewicht. Naar buiten gaan, al is het niet eens om te sporten, is immers altijd nog gezonder dan op de bank hangen.
Nu zal ik de laatste zijn om te beweren dat Dordtenaren in een verwaarloosde buitenruimte leven, maar ten opzichte van de Maasstad loopt de Merwestad op dit gebied wel degelijk achter. Om maar eens te beginnen met stadswifi… die plannen lágen er ooit, maar volgens mij is daar never nooit iets van terecht gekomen. Wat ik hier wél zie is dat veel jongeren (en trouwens ook daklozen) zich in de avonduren richting een paar punten begeven waar gratis wifi te ‘halen’ is, zoals het pand van VVV/Dordrecht Marketing aan de Spuiboulevard bijvoorbeeld. Verder tel ik twee openbare watertappunten in de binnenstad en nauwelijks openbare toiletten. Sinds het ‘overlijden’ van V&D staan er op zaterdag tegenwoordig wel héle lange rijen bij de toiletten van de Hema, hetgeen volgens mij toch wel aangeeft dat er de op dit gebied wel degelijk sprake van ‘hoge nood’ is.
En dan bankjes: tja… in de binnenstad en in het historisch havengebied is dat nog best aardig geregeld, maar elders in de stad valt het aantal openbare zitplekken behoorlijk tegen. Over de hele lengte van de Wantijdijk bijvoorbeeld staan er slechts twee en in het sterk vergrijzende Sterrenburg zie ik er ook veel te weinig. Hoe zit het trouwens met dat fraaie plan van CDA-raadslid Kees Rovers, die Dordtenaren de mogelijkheid wil bieden om (op eigen kosten) een herinneringsbankje op te richten ter nagedachtenis aan een overleden dierbare? Kan ik al een aanvraag doen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s