Storm


beeldenstorm

Drie organisaties trekken hun handen af van de festiviteiten die komende herfst in Dordrecht georganiseerd worden, ter nagedachtenis aan de Beeldenstorm van 450 jaar geleden. Waarom? Omdat die gebeurtenis in 1566 nou juist aan Dordt voorbij ging. ,,Geschiedvervalsing,’’ roepen historici en feitelijk hebben zij gelijk. In Dordrecht zijn de kerken in het jaar van de Beeldenstorm namelijk gespaard gebleven van vernielingen omdat de geuzen hier destijds helemaal niet binnen ‘gestormd’ zijn. Even een klein geschiedenislesje: rondtrekkende en woeste calvinisten (gefrustreerd door de weelde van de bisdommen en vanwege hun geloofsovertuiging zwaar gekant tegen beeldenverering) vernielden in 1566 de inventaris van honderden katholieke kerken, kloosters en kapellen in de Nederlanden. Maar niet in Dordt, althans… niet in 1566. Wél zijn er zo’n zes jaar later, ja óók in deze stad, wel degelijk wat katholieke beelden en relikwieën vernield, maar feit is en blijft dat een heuse Beeldenstorm hier nooit heeft plaatsgevonden. En dus willen de Stichting Historisch Platform Dordrecht, de Vereniging Oud-Dordrecht en het Augustijnenhof niets met dit ‘feestje’ te maken hebben. De gemeente wil het evenement doorzetten en geeft als uitleg dat de meeste Nederlanders 1566 op het netvlies hebben staan als hét jaar van de Beeldenstorm. ,,Het gaat ons veel meer om de achterliggende boodschap,’’zo stelt een gemeentewoordvoerder. ,,Namelijk dat mensen in deze periode woorden belangrijker zijn gaan vinden dan beelden.’’ Is dat terecht of een matige smoes?’Ik heb geen pasklaar antwoord, maar wél een tegenvraag: mag je, ook al is het maar een beetje, ‘spelen’ met de feiten, ter meerdere eer en glorie van je boodschap? Wie het verleden naar z’n hand probeert te zetten bevindt zich immers op gevaarlijk terrein en in discutabel gezelschap. Aan de andere kant denk ik: ach, het is maar een feessie, de boodschap deugt en de geplande voorstellingen, concerten en tentoonstellingen, onder de titel ‘Beeldenstorm, Woordenstorm,’ lijken me aangenaam en leerzaam. En dus zeg ik: kom maar op met dat evenement, maar durf dan óók die historische onjuistheid te benoemen… nee, te benadrukken, want met geschiedenis mag nóóit gesjoemeld worden. Dát heeft de geschiedenis ons inmiddels wel geleerd, toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s