Pasar


pasar en markt

Hè verdorie… moet ik nét een paar kilootjes afvallen van de dokter, begint morgen die heerlijke pasar malam weer, op nog geen honderdvijftig meter lopen van mijn voordeur.
Het begint zondag en eindigt op woensdag en ik kan me eerlijk gezegd geen pasar-dag indenken zonder een gebakken banaantje of een lumpur. Dát wordt na afloop van het festijn dus weer een paar weekjes joggen (bestaat dat woord nog?) in de vroege ochtend en ’s avonds recepties vermijden.
De Dordtse pasar malam, inmiddels uitgegroeid tot de grootste en drukste van Nederland is, samen met Big Rivers, mijn meest favoriete Dordtse evenement. Mooie en lieve mensen in kleurrijke kleding, muziek en heerlijkheden waar je ‘roezig’ van wordt en, nog véél belangrijker, een fantastische want altijd vriendschappelijke en gastvrije sfeer. Nooit waren Sarisgang en Statenplein mooier dan tijdens de pasar, met initiatiefneemster Vera Andreas (u zou haar kunnen kennen van Toko Y-von in Wielwijk) als stralend middelpunt. Ik hoop natuurlijk op mooi weer, want dát was vorig jaar helaas wat er een beetje aan ontbrak. Pas op woensdag werd het een beetje zonnig en toen was het evenement alweer bijna afgelopen. Eigenlijk, zo schreef ik vorig jaar al, zou die pasar malam een hele week moeten duren, inclusief een volledig weekend dus. Maar dat kan niet in Dordt, want op vrijdag en zaterdag staat de weekmarkt hier en die vormt, hoe je het wendt of keert, nog altijd een soort ‘blokkade’ voor evenementen in deze stad. En dát terwijl dat Statenplein door de gemeente toch ooit is aangeduid als evenementenplein.
Hou me ten goede, ik ben niet tegen de Dordtse markt… integendeel, ik zou me geen Dordt zonder weekmarkt kunnen of willen voorstellen, maar het moet toch mogelijk zijn om die Indische én die Dordtse markt de beschikbare ruimte samen te laten delen? Het Achterom, het Bagijnhof, de Visstraat, een stukje Kolfstraat, de Statenplaats en dat ‘pleintje’ bij het Lindershuis lijken mij haalbare ‘uitbreidingsplekken.’ Het lijkt me trouwens ook wel een mooi gezicht… aardappels, kibbeling en aardbeien, naast saté, loempia’s en pasteitjes.
Hoe kleurrijk kun je het hebben?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s