Meneer…?


streetsellers.jpgIk had er nog nooit van gehoord… van de DDDN, ofwel de branchevereniging Direct Dialogue Donateurwerving Nederland. Het is het overkoepelend orgaan van straatverkopers en donateurwervers in Nederland en bij die club is er kennelijk iemand wakker geworden: ,,Beste collega’s, het gaat niet lekker in onze branche,’’ moet deze persoon onlangs bij de maandagochtendvergadering verzucht hebben. ,,Het winkelend publiek begint een beetje moe van ons te worden, want we staan te vaak met z’n allen op een kluitje in de binnensteden en dat begint op de zenuwen van de mensen te werken. Daar móeten we iets aan doen. Ik zeg, laten we de dagen en de wervingsplekjes onderling wat beter verdelen en ons ook een tikkie minder opdringerig opstellen.’’
Nu moet ik oppassen hoe ik verder ga met deze column. Ik loop namelijk al jaren te slalommen op de Sarisgang, het Statenplein en dat naamloze pleintje tussen Lindershuis en Hema, mijn smoesjes zijn inmiddels wel op en mijn antwoorden worden met de dag botter. ,,Meneer, houdt u van dieren? Ja, vooral van kip en nou opzouten.’’
En nu vrees ik dat u denkt: die Thies begint een beetje een ouwe chagrijn te worden. Hij kan er niet meer tegen om op straat te worden aangesproken, dus hij moet maar in een hutje op de hei gaan wonen. Maar geloof me, lieve lezers, dat is geenszins het geval… ik ben juist dol op een gezellig babbeltje op straat, maar ik hóef nu even geen goedkoper telefoonabonnement, ik stáp niet over op glasvezel, ik bén al donateur van de Hartstichting en de Kankerbestrijding, ik vínd Spaanse zwerfhondjes en kippen die al in de Roemeense vrachtwagen ontploffen echt héél zielig, ik héb al een staatslot en ik wil ook geen lid te worden van Veronica. Dat mag  je me allemaal één keer vragen, misschien twee, drie, vier of vijf keer, maar er zijn grenzen en al helemaal als je nét alleen maar even snel een zakje geraspte kaas voor bij de spaghetti wil ‘scoren.’ Ik hoop dan ook dat de DDDN, ook in Dordt, de daad bij het woord voegt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s