Coffeeshops


wietjeHardliner. Ik heb dat woord de laatste maanden vaak horen vallen in relatie tot de Dordtse burgemeester Arno Brok. Lariekoek vind ik. Waarom? Omdat de man weinig mededogen toont met horeca-uitbaters die het niet zo nauw nemen met de wet? Dat kan zo zijn, maar rechtvaardigt dat predicaat allerminst. Een hardliner, ik heb het even opgezocht, is een bestuurder die louter zijn eigen politieke visie ‘predikt,’ niet open staat voor andersdenkenden en nul tegenspraak duldt. Die definitie is op Brok, zoals ik hem ken, geenszins van toepassing louter en alleen omdat hij wat overlast veroorzakende coffeeshops en kroegen in deze stad de wacht heeft aangezegd. Ik ben niet tegen coffeeshops in het algemeen, maar zag wel hoe sommige van deze etablissementen hun stempel op een straat drukten. Roots Corner bijvoorbeeld was wel degelijk, in negatieve zin, van invloed op de sfeer op en rond de Spuiweg. Die was namelijk ronduit dreigend en ik weet dat veel fietsers (vooral vrouwen) deze straat in de avonduren bewust meden. Datzelfde gold voor ’t Geeltje aan het Steegoversloot. De gesprekken die ik daar met direct omwonenden voerde, leerde me dat zij opgelucht zijn dat deze zaak nu dicht is. Toen Ali Baba aan de Voorstraat Noord, alweer een paar jaar gelden, de deuren moest sluiten hoorde ik buurtbewoners beweren dat deze coffeeshop nauwelijks overlast veroorzaakte. Vandaag de dag vertellen diezelfde mensen mij blij te zijn dat die tent nu exit is. ,,We kunnen eindelijk weer slapen, want geen optrekkende autootjes, geschreeuw en scheurende scootertjes meer.’’ Hou me ten goede, ik ga niet op de stoel van de rechter zitten en mocht het zo zijn dat een zaak op oneigenlijke gronden gesloten is, dan zul je mij niet over een doorstart of schade-eis horen zeuren. Dat neemt niet weg dat ik er voor 100 procent achter sta dat Brok, met alle mogelijkheden die de wet hem biedt, probeert het leven van ‘straat- en buurtverpesters’ zo zuur mogelijk te maken. Dat hij een strakke koers vaart, omdat dat hier kennelijk de enige manier is die werkt, maakt hem nog niet tot een hardliner.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s