V&D-pand


VD2

Wie wil er in het V&D-pand? Vooralsnog niemand concludeert de eigenaar…  zo’n typisch vastgoedbedrijf waar men (je kon er op wachten) op bezorgde toon verkondigt dat dit zo jammer voor de stad is. Klinkt heel betrokken hoor, maar ondertussen houdt zo’n bedrijf wél ijzerenheinig vast aan de hoofdprijs. Dát kan ik niet bewijzen, maar dat zegt mijn simpele boerenverstand me gewoon. En oh ja, bij de gemeente vinden ze het ook héél erg dat het V&D-gebouw zo zielig leeg staat:  ‘Maar we blijven de ontwikkelingen wél nauwgezet volgen,’ Tuurlijk… gewoon afwachten, daar zijn ze op het Stadskantoor best bedreven in… in afwachten. Bijna nét zo goed als vastgoedbonzen. Die kunnen ook zo goed afwachten, want het spel rond vastgoed is immers een pokerspel met hoge inzetten. En dus, zo voorspel ik u, blijft een van de meest toonaangevende gebouwen in de binnenstad nog lekker wat jaartjes verpieteren, leest u straks wat verhaaltjes in deze krant over het feit dat het hier en daar een beetje begint te lekken of in te storten, gaan duiven uiteindelijk de bovenverdieping en ratten de kelder bevolken en komen er op een goeie dag wat van die alternativo-plannetjes uit de kast om het gebouw met wat pop-up-gepemper en anti-kraak-gepleister nog de illusie van leven te verschaffen. En dan willen er ook vast nog wel wat kunstenaars in, want goedkope werkruimte is in deze tak van sport nu eenmaal schaars en ongetwijfeld lopen er ook nog wel wat esoterische tiepjes rond die de ruimte, tegen kostprijs, wel willen vullen met de geur van wierrook, droomkussentjes en de suggestie van een zinvol, want Zenvol bestaan.
Hé, wacht even: schets ik nou een doemscenario? Ja, inderdaad, want ik heb nu eenmaal weinig vertrouwen in vastgoedbobo’s en ambtenaren die ‘de ontwikkelingen’ volgen. Ik zeg: gemeente… stop met afwachten, maar kom zelf met initiatieven. Breng betrokken partijen en ideeënmakers bij elkaar en (be)stuur hier met zacht dwingende hand. Als je hier louter de markt zijn gang laat gaan, dan is het V&D-pand een zelfde lot beschoren als veel andere, nog nét niet ingestorte panden op de Voorstraat-midden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s