Stoomgemaal


gemaalIk ben verliefd op dat prachtpandje aan de Wantijhaven. Het is, of beter gezegd, wás ooit een door stoom aangedreven gemaal.
Stoomgemaal ’t Vissertje luidt de officiële naam en het staat alweer een jaar of vijf te koop. Momenteel woont er een kraker… of nee, geen kraker, maar een anti-kraker, want langdurige leegstand is immers uhhh… ‘kraakgevoelig’ en werkt verpaupering in de hand. Eigenlijk zou ik er het liefst zelf willen wonen, maar dat zit er niet in. Die vraagprijs kan ik wel opbrengen hoor, want voor een eurootje of zelfs voor een zak spekkies gaat de gemeente wel overstag. Alleen dán begint de meter pas te lopen, aangezien de eerste brief die ik dan in mijn brievenbusje aan de Loswalweg 2 ontvang een ‘verplichting tot renovatie’ is en de kosten daarvan zijn beraamd op ongeveer acht ton. Daarbij komt dat de gemeente een horecabestemming voor dit gebouw voor ogen heeft en da’s nou niet bepaald mijn expertise. Nou ja, als klant wel, maar niet als uitbater. Ik zie het overigens wél voor me: horeca in dat pittoreske pandje aan het Wantijhaventje… ijs in de zomer en pannenkoeken in de winter bijvoorbeeld. Dat lijkt me geweldig, na een wandeling op de dijk of een zwempartijtje met Blafmans in het Wantij.
Ik denk dat de buurt daar op zich ook geen bezwaar tegen heeft, zo lang het maar geen herrietent wordt. Voor een bed & breakfast of een bijzonder restaurantje lijkt het pand me trouwens ook zeer geschikt. Maar kennelijk schrikt het kostenplaatje dermate af dat veel geïnteresseerden (er hebben zich al vele tientallen particulieren en ondernemers bij de gemeente gemeld) zijn afgehaakt en dus staat het gebouw te verpieteren.
Ik ben geen techneut, maar ook met mijn lekenoog zie ik dat de kademuur in het water dreigt te zakken en ook de rest van het gebouw ‘holt’ achteruit.
Beste gemeente, laat die verkoop nou maar zitten, want dat lukt tóch niet, neem zelf het heft weer in handen, zoek sponsors, knap het op, maak er desnoods een hersteloord voor overspannen ambtenaren van, maar red dit pareltje van de ondergang.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s