Wielen


ageDe nachthulp moet weg en bewoners van de zorgcentra Sterrenwiel, Polderwiel, Waterwiel en Stadswiel in Dordrecht krijgen voortaan een hals- of polszender met een alarmknop.  Probleem opgelost… tonnetje bezuinigd… niks aan de hand… toch?
Of toch wel? Deze recente verandering is niet de eerste, maar alweer de zóveelste bezuinigingsmaatregel die de afgelopen jaren in de ouderenzorg in dit land wordt toegepast. Laat ik het, als Dordtse columnist, even bij Dordt houden: ouderen, onder wie mijn eigen moeder, zijn destijds (veelal noodgedwongen, want minder zelfredzaam) in een van die ‘Wielen’ gaan wonen om héél veel redenen. Ik zal er een paar noemen: omdat eventuele hulp (in welke zin dan ook) in die zorgcomplexen altijd vlakbij is, hetgeen een gevoel van veiligheid biedt; omdat er een restaurant zit waar je gezond kunt eten en waar je, in het geval van een verjaardag, ook grotere groepen kunt ontvangen en je kleinkinderen op een patatje en een colaatje kunt trakteren; omdat er in dat restaurant of in een andere gemeenschappelijke ruimte deelgenomen kan worden aan, op ouderen gerichte activiteiten die de eenzaamheid van deze veelal weduwen en weduwnaars een klein beetje dragelijker maken; omdat ze elkaar kunnen ontmoeten op een veilige plek, waar ze door vele ogen van verpleegkundigen, winkelmedewerkers, baliemedewerkers of ander ‘Wielenpersoneel,’ discreet ‘in de gaten’ en ‘bij de wereld’ gehouden worden. Die ‘Wielenwerkers’ zijn voor de bewoners familie geworden… daar hebben ze een vertrouwensband mee. Daar staat overigens een relatief gepeperde huur tegenover (een AOW’tje en een klein pensioentje zijn meestal snel op), maar daar krijgen de bewoners dan wél een hoop voor terug. Ik zeg ‘krijgen’ maar ik moet natuurlijk ‘kregen’ zeggen, net zoals ik deze hele column eigenlijk in de verleden had moet zetten. De situatie die ik zojuist beschreef is namelijk al een gepasseerd station. De ouderen die hier destijds, om genoemde redenen, naartoe verhuisden hadden achteraf gezien nét zó goed kunnen blijven waar ze zaten of een gewoon appartementje kunnen huren. Want dát zijn de, door bezuinigingen uitgeklede Wielen inmiddels geworden: ordinaire flats, waar ‘toevallig’ veel ouderen wonen. In de aap gelogeerd noemen ze dat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s