Ark


ark-noach-regenboog

Nooit gedacht dat ik het nog eens zou zeggen, maar ik zeg het tóch: wat mij betreft zou die Ark van Noach, die momenteel ernstig ligt te verpieteren in Krimpen aan de IJssel, snel moeten terugkeren naar Dordrecht. Ben ik dan ineens anders gaan denken over deze Hallelujaboot? Heb ik een teken ‘van boven’ ontvangen? Nee hoor, maar ik vind gewoon dat je het zakelijke en het persoonlijke van elkaar moet scheiden. Persoonlijk vind ik het maar een mal vehikel, die ‘exacte’ replica van de Ark uit de bijbel, gevuld met plastic dieren en persoonlijk vind ik  ‘Noach’ Johan Huibers een huilebalk en een drammer. Kortom, persoonlijk heb ik niet zoveel op met dat hele ‘circus Huibers,’ maar zakelijk gezien denk ik dat die Ark van betekenis kan zijn voor het toerisme in Statenbijbelstad Dordt. En trouwens, het ding deed ook wonderen voor onze ‘skyline,’ want Dordt had er ineens een opvallend herkenningspunt bij.
En nu weet ik wel dat die plek op Stadswerven inmiddels geen optie meer is (daar komen woningen), maar er is ongetwijfeld wel een andere ligplaats te vinden. Wél vind ik dat de voorwaarden dan veranderd dienen te worden en dat dromer en opportunist Johan Huibers nauwer zal gaan moeten samenwerken met mensen in deze stad die wél verstand hebben van museale attracties. Want dát zou die Ark, volgens mij, moeten worden: minder circus en méér museum… minder stichtelijk en bekeerlijk, maar vooral informatief… een drijvend Bijbelmuseum dus eigenlijk. Zoiets past namelijk uitstekend in Bijbelbolwerk Dordt en zou, zo schat ik in, jaarlijks best wel zo’n 30 tot 50.000 bezoekers kunnen trekken, die dan natuurlijk (dat moet je een beetje sturen) óók de andere Dordtse musea, de Grote Kerk en de binnenstad aandoen. En wat doen we dan met Noach? Nee, laten we hem niet tot museumdirecteur bombarderen, maar hem gewoon laten doen waar hij goed in is: benoem hem tot wereldzeeën bevarende ambassadeur van het allermooiste Bijbelmuseum ter wereld, dat dan gevestigd is in Dordt. En waar moet hij dan mee varen? Met een gemotoriseerde replica van de replica natuurlijk.

Foto: http://www.dagjeweg.nl

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s