Klots


Waterbed-sidewalk-2

Even een mini-college over het waterbedeffect: voer je op plek A betaald parkeren in, dan stalt de goegemeente zijn blik op de daar vlakbij gelegen gratis plek B. Gevolg: een deel van de oorspronkelijke plek-B-parkeerders zoekt z’n toevlucht tot plek C. Klots, klots, bobbel… waar je op één plek een probleem lijkt te hebben opgelost, steekt datzelfde probleem een paar straatjes verderop de kop weer op. Mij doet het denken aan die keer dat m’n stofzuiger kapot was en ik er na enige tijd achter kwam dat ik vooral stof aan het verplaatsen was. Ter bestrijding van overlast en straatcriminaliteit zette de gemeente Dordrecht, een jaar of wat geleden, twee wijken ‘op scherp.’ Het Lijnbaangebied en de Vogelbuurt werden uitgeroepen tot zogeheten veiligheidsrisicogebieden, ofwel stadsdelen waar de politie wat meer ehh… stofzuigt. Wijken dus waar intensiever gesurveilleerd wordt, waar een drank- en samenscholingsverbod van kracht is, waar extra beveiligingscamera’s hangen en waar preventief gefouilleerd mag worden. En dát werkt. Althans op die plekken waar oom agent met z’n volle gewicht op dat waterbed is gaan liggen. Maar, klots, klots bobbel… een paar straatjes verderop hebben de ‘wise guys’ alweer een nieuw steegje of hoekje ingenomen. In dit geval, zo constateer ik puur op eigen waarneming, zijn dat delen van de binnenstad en de Blijenhoek. Je zou dus zeggen: ‘verhef’ dan ook die twee wijken tot veiligheidsrisicogebieden, maar dat kan niet aangezien een gemeente een dergelijke maatregel slechts in maximaal twee stadsdelen mag toepassen. En zo blijf je als goedwillende handhaver dus achter de klootzakjes aan… ehh… klotsen. Is dat dan een gevolg van het stringente coffeeshopbeleid van burgemeester Brok? Dat beweert PvdA-fractievoorzitter Cor van Verk althans. Hij stelt dat het sluiten van coffeeshops alleen maar tot meer straathandel leidt. ,,Doe het zoals in Zwijndrecht, waar de gemeente met één coffeeshop in een stichting samenwerkt en effectieve afspraken maakt.’’ Daar ben ik op zich niet tegen, maar de straathandel (en de overlast die dat meebrengt) los je daarmee écht niet op. Hier draait het namelijk om totaal andere mensen met hele andere handelswaar… en da’s geen Fristi.

Advertenties

One comment

  1. Logisch toch. De overheid maakt het zichzelf alleen maar moeilijk met die 2 gebieden regeling. Wordt nou eens pragmatisch i.p.v. schijnoplossingen. Wat een dummies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s