Petitie


broodjeIk snap het best… dat soms aartsconservatieve denken van middenstanders, winkeliers, detaillisten of hoe je ze ook wil noemen. Want ga er maar aan staan: het publiek, mondiger en kritischer dan ooit, verwacht dat je ‘twentyfour seven’ open bent en beschouwt jouw winkel als de tastbare etalage van een onuitputtelijk digitaal aanbod. Mensen komen, als je mazzel hebt, je spulletjes uitvoerig bepotelen, maar bestellen ‘jouw’ bloesje, sjaaltje, bijzettafeltje of lampje vervolgens doodgemoedereerd ’s avonds thuis met de iPod vanaf de bank omdat er vast wel ergens op de planeet een zaak bestaat die datzelfde product voor een nóg lager bedrag aanbiedt. Laatst vertelde een winkelier me dat iemand zelfs een foto kwam nemen van een jasje dat in haar winkel aan een rek hing. De klant was nog eerlijk ook: ,,Mag ik het jasje fotograferen, dan bestel ik het vanavond via internet?’’ De winkelier vroeg nog: ,,Je bedoelt, via mijn website? Dan verdien ik er ook nog iets aan.’’ Dát vond de klant wel een héél ingewikkelde tegenvraag.
Nee, het valt niet mee om in deze digitijden, waarin ook Dirk en Aldi sportschoenen en keramische pannen aanbieden, een winkel te runnen en dus snap ik best dat winkeliers die de invoering van betaald parkeren, pollers én een economische crisis ‘overleefden,’ vaak wat korzelig en behoudend reageren op veranderingen. Maar soms gaat het conservatisme te ver. Ter gelegenheid van 450 jaar Beeldenstorm stelde kunstenaar Robis Koopmans voor de winkelreclame aan het Bagijnhof en de Visstraat een paar weekjes (in september) af te plakken om het publiek eens een ander ‘smoel’ van de binnenstad aan te bieden. Die weekjes zijn inmiddels, na veel gejengel, teruggebracht tot één weekend, maar nog altijd zien de winkeliers het totaal niet zitten. Nagenoeg allemaal ondertekenden ze een petitie tégen dit (door de gemeente gesubsidieerde) kunstproject. Dat zo’n reclameloos weekend wellicht juist meer (nieuwsgierige) mensen naar de stad zou kunnen trekken… tja. ,,Dat kan wel wezen, maar waarom zou ik die gok wagen?’’ vertelde me gisteren de uitbater van een broodjeszaak. ,,De mensen moeten toch weten wat m’n broodje van de dag is?’’

Advertenties

One comment

  1. Ik begrijp die ondernemers best. Waarom je hard bevochten omzet laten aantasten door een hobbyproject van Robis Koopmans. En okay, het gaat misschien maar over een paar honderd euro minder omzet per winkelier, maar dat pak je dus wel af van ondernemers die het toch al moeilijk hebben. Laat de gemeente liever wat geld steken in de leegstand in het kernwinkelgebied die er op dit moment eerder weer erger dan beter op wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s