‘Weird’


times

Hij gaat niet door dus, die reclame-afplak-actie van kunstenaar Robis Koopmans in het laatste weekend van september en eerlijk gezegd is dat, hoe jammer ik het persoonlijk ook vind, misschien maar beter voor iedereen. Het netto resultaat, dat zag je lang van te voren al aankomen, zou vooral gezeur en gezever opleveren, in plaats van de beoogde ‘momentopname’ van een ouwe binnenstad in haar meest pure vorm. De weerstand tegen de ‘reclame­storm’ waarmee Koopmans op ludieke wijze de Beeldenstorm van 450 jaar geleden wil herdenken, was trouwens al tè zeer opgelaaid nadat een narrig middenstandertje een petitie tegen het plan in gang had gezet. Ook was het kennelijk allemaal vooraf tè matig gecommuniceerd (veel verontwaardigde middenstanders, maar dat heb je eerlijk gezegd al gauw in ‘zemelrijk’ Dordt) en ook de afplakwijze, zo bleek uit een proefopstelling, kon de toets der kritiek maar moeilijk weerstaan. Eerlijk is eerlijk: het was ook lelijk… dat groene vinyl op dat pandje tegenover C&A. En toch blijf k het een goed idee vinden… een Bagijnhof en een Visstraat, nee het liefst een hele historische binnenstad, met minder smakeloze gevelreclame. Het stadscentrum zou er, qua schoonheid, op vooruit gaan en om die reden wellicht méér toeristen trekken die heus wel hun weg naar de winkels zouden weten te vinden. Een volledig reclameloze binnenstad hoeft voor mij trouwens ook weer niet hoor, maar een tandje minder en ook wat meer esthetisch verantwoord, zou Dordt volgens mij meer goeds dan kwaads brengen. Koopmans, refereerde overigens aan een vergelijkbare actie op Times Square in New York. Die heeft volgens mij nooit daadwerkelijk plaatsgevonden… maar slechts virtueel. Ik vond, na wat ‘gegoogle’ namelijk een website met prachtfoto’s van een ‘neonvrije’ Times Square. Dat was, om de recensent van de New York Times maar eens aan te halen, best ‘weird,’ ofwel… maf. Dáár zou ik nou wel eens een Dordtse ‘vertaling’ van willen zien. Mail mij uw bewerkte foto’s van een reclameloos centrum (of een binnenstad met meer verfijnde reclames) en ik bedel bij de redactie om een pagina met daarboven de kop ‘Zó mooi zóu het hier kunnen zijn.’

Mijn mailadres: kees.thies@upcmail.nl.

Afbeelding: Times Square mét en zonder reclame

Bron Thrillist:

FLICKR/DUSTYSNOWCRASH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s