Droom


govEven terug in de tijd… naar ruim vijf jaar geleden om precies te zijn. Na een handjevol gemeentelijke inspraakrondjes worden, op verzoek van de omwonenden, op het Goeverneurplein in Oud-Krispijn een aantal bijzondere speeltoestellen geplaatst. Leuk, dacht ik nog… een gedegen gemeentelijke voorbereiding met mooie inspraak, oprechte betrokkenheid van (helaas altijd weer te weinig en meestal ook dezelfde) buurtbewoners en… het allerbelangrijkste: fijn voor de kinderen uit de buurt. Het was de gedroomde wijkaanpak en het plein zou dan ook een droom van een plein worden. Niet dus, want de droom spatte al uiteen nog voordat ‘ie werkelijkheid werd. De speeltoestellen (ze waren écht bijzonder) werden namelijk door groepen jongeren, die op dat plein kennelijk de dienst uitmaken, razendsnel en vakkundig gesloopt. Een van de opvallendste attributen, namelijk een carrousel, moest er zelfs vóór de officiële oplevering(in 2011 al aan geloven. In de maanden die daarop volgden werden ook twee andere elementen (een bol en een schommel) vernield. De gemeente, die de speeltoestellen aanvankelijk nog een paar keer liet repareren, besloot in 2014 om het hele zooitje dan maar weg te halen en nu blijkt ook dat die golvende betonnen constructie (die het plein zo’n bijzonder karakter verschafte) zodanig beschadigd is, dat ook deze laatste herinnering aan die mooie inspraakactie volledig verwijderd moet worden. Kort gezegd: groepen jongeren ‘regeren’ de buurt en slopen wat hen niet welgevallig is en de omwonenden, onder wie volgens mij toch écht de ouders van die vernielzuchtige jongeren, hullen zich in een ongeïnteresseerd stilzwijgen. Het plein is weer ‘bij af’ en de kinderen, voor wie die speeltoestellen bedoeld waren, zijn de pineut. Diep treurig.
En nu biedt de gemeente de omwonenden wederom de kans ideeën aan te dragen om het Goeverneurplein aantrekkelijker te maken. Daarvoor is 20.000 euro beschikbaar gesteld. Op zich is dat misschien niet veel, maar tel daarbij de oorspronkelijke investering (vele tonnen), en de sloopkosten (nog eens een halve ton) op, dan ben ik geneigd om te zeggen: doe het niet, want het is weggegooid geld. Maar ja, je gunt kinderen hun gedroomde plein… toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s