RTVD 2


tv5In mijn column van gisteren gaf ik (niet los van enige pijn in het hart) aan waarom ik denk dat onze lokale omroep al sinds jaar en dag op een verkeerd spoor zit… een dood spoor zelfs. Financieel is het een zooitje, de recente besturen en hoofdredacteuren/directeuren hebben het onderhoud van de apparatuur wederom laten versloffen, er zijn nauwelijks inkomsten gerealiseerd, communicatie op de werkvloer is er niet of nauwelijks, de beloofde samenwerking met DaVinci is nooit van de grond gekomen en programmatisch loopt, vooral de radio, het contact met de potentiële luisteraar volledig mis. Onder het motto ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’ lijkt het me op dit moment dan ook geen ramp als het hele zaakje (want dat dreigt toch al jaren) volledig ineenstort zodat er uit de as van ruim 25 jaar lokale omroepellende wellicht weer een frisse RTV-feniks kan herrijzen. Die eventuele nieuwe licentiehouders zouden er goed aan doen om eens in kleine Limburgse gemeentes te gaan rondkijken. Daar maakt men prima ‘radio met een plaatje’ en dat is veel minder lullig dan die woorden doen vermoeden. Die omroepen hebben namelijk, in tegenstelling tot RTV Dordrecht, wél een publiek, simpelweg omdat ze ‘lokale eigenheid’ uitstralen en die ook daadwerkelijk (met gasten en telefoongesprekken) ‘invullen.’
Radio met een plaatje betekent dat je vooral radio maakt (niet alleen op de radiofrequentie maar juist en vooral óp de tv-zender) die gevuld is met lokale en regionale informatie en verstrooiing en met op de doelgroep afgestemde muziek. Dit gepresenteerd door persoonlijkheden die graag geziene huisgasten van de kijkers/luisteraars zijn. Onderin het beeld loopt ook voortdurend een scrolltekst met nieuws en agenda’s mee en op gezette tijden wordt de radio met een plaatje ingewisseld voor échte beeldreportages… keurig aangekondigd door het radio-presentatieduo van dienst. In het Dordtse model zouden de meer geslaagde programma’s, zoals  Eilandleven en Rechtstreeks uit de Raad, de altijd uitmuntend verzorgde ‘evenementen-reportages’ van Fokko van der Straaten, alsmede de verslaglegging van eventuele rampen, ongelukken en incidenten dan ook gewoon te zien blijven. Die werkwijze is stukken goedkoper en heeft op veel plekken (ja ook in het buitenland) zijn waarde al lang bewezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s