Radio


animated-radio-image-0027Dit wordt een moeilijke column. Waarom? Omdat ik ‘in de spagaat’ moet en da’s niet mijn favoriete houding. Mijn onderwerp van vandaag zit zélf ook in een spagaat, dus aan inlevingsvermogen zal het me niet ontbreken. Mijn spagaat zit hem in het feit dat ik vind dat deze stad, gestaag opstomend richting de 120.000 inwoners, over een eigen lokale omroep dient te beschikken. Ik geloof dat er op dit eiland (én daaromheen) een potentieel publiek bestaat voor een omroep, met een ‘eigen’ Dordts (en Drechtstedelijk) karakter, met lokaal en regionaal nieuws dus en met ‘eigen’ smoelen en stemmen. Dat hoeft voor mij echter niet per se de huidige club te zijn. Al het gemeentelijk ‘gepamper’ ten spijt is het namelijk nog altijd financieel en organisatorisch een zooitje bij de omroep, hetgeen afgelopen dinsdag tijdens een commissievergadering weer eens duidelijk werd. De tv-tak wil de tante Hannie-jaren (‘Dag lieve kijkertjes’) maar niet ontstijgen en de radio zit, met uitzondering van een paar gepresenteerde programma’s, zelfs op een totáál verkeerd spoor. Waar een lokale radiozender het vooral moet hebben van ietwat oudere luisteraars die behoefte hebben aan ‘eilandse eigenheid’ richt men zich (misschien niet eens bewust) op een jong publiek dat helemaal geen behoefte heeft aan een lokale ‘kloon’ van 538 of Radio 3. Drechtstad FM is nu, qua muziekprogrammering (en schreeuwerige stationcalls), weinig anders dan een zwak carbonaftreksel van die zenders, terwijl een mix van Radio 1 en 2, gecombineerd met een tikkie plaatselijke nostalgia hier veel beter op z’n plek zou zijn… op z’n Rijnmonds, zeg maar. Diskjockey worden bij een popzender is in de ogen van veel RTVD-radio-vrijwilligers hét ideaal, maar wannabee-dj’s heeft de club nou juist nét niet nodig. Bij Drechtstad FM wordt radio gemaakt zoals de makers dat zélf lollig vinden, maar dat is radio die volledig aan de doelgroep voorbij gaat. En dat is dan ook de spagaat waarin de lokale omroep zich bevindt: hobbyisten maken er te veel de dienst uit, maar gezien het flinterdunne budget, kun je ze ook weer niet missen.
Morgen: mijn visie op de toekomst van RTV Dordrecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s