Dutch


keep-calm-and-karaoke-15Ruim 30 jaar had ik hem niet gezien, Graham uit Kent. En nu kom ik hem bij toeval tegen op de Visbrug. Dwars door de tand des tijds heen herkennen we elkaar in een oogopslag en pakken we de draad, die we decennia terug hebben laten liggen, moeiteloos weer op. ,,Biertje?’ klinkt het met een vet Engels accent.
Ooit was hij lasser bij Penn & Bauduin, waar in de jaren tachtig veel Britse gastarbeiders werkzaam waren. Ik leerde hem kennen in een café aan de Vismarkt waar Britse Dordtenaren destijds elke zaterdag bijeen kwamen om voetbal te kijken. Graham was ‘back in Dordt’ om zijn vrouw en dochter de stad uit zijn jeugdjaren te laten zien. ,,Ik heb hier alles bij elkaar toch zo’n zeven jaar gewoond en zij wilden wel eens met eigen ogen zien of die opschepverhalen van mij over beautiful Dordt een beetje klopten. Ze vinden de stad prachtig, maar vandaag waren ze wandelmoe en hebben ze besloten om een boottochtje naar Kinderdijk te maken. Zo zag ik mijn kans schoon om eens in m’n uppie te gaan dolen.’’ Graham spreekt beter Nederlands dan in zijn Dordtse jaren en ik vraag hem hoe dat komt. ,,Da’s simpel,’’ zegt hij. ,,Ik spreek het bijna dagelijks omdat het scheepsreparatiebedrijf waar ik werk veel samenwerkt met Nederlandse bedrijven. Als er vroeger weer eens een ‘dutchie’ aan de telefoon hing met ingewikkelde vragen werd ik er altijd bijgeroepen. Mijn destijds nog wankele, in Dordt geleerde Nederlands, heeft me veel gebracht, want ik begon daar als lasser, klom er op tot manager en nu ben ik er directeur. In mijn dorpspub noemen ze me trouwens Dutch, maar dat komt omdat ik er op karaoke-avonden altijd liedjes van Ramses Shaffy zing. Inmiddels brult iedereen ‘Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder’ dar uit volle borst mee. Ook ‘Sexy als ik dans’ kennen ze uit hun hoofd, al hebben ze geen flauw idee waar het over gaat. Die zanger komt toch uit Dordt? Hoe heet ‘ie ook alweer?
We proosten op Nielson… wereldberoemd in de ‘Queens Head.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s