Dorpspolitiek


sliedrecht-groetIk mag dan wel eens een plaagstootje uitdelen aan het naburige baggerdorp, maar diep in mijn hart hou ik bést wel van Sliedrecht. Waarom? Tja, dat heeft tóch iets met de inwoners te maken: ze zijn nog nét een tikkie stugger dan Dordtenaren (da’s op zich al knap), ze hebben een ontwapenend rechtlijnige kijk op het leven (vooral op het einde daarvan), ze doen dingen graag op hun eigen manier en houden de grote boze buitenwereld het liefst nog een beetje buiten de deur. Behalve als er een centje te verdienen valt natuurlijk, want de Hollandse koopmansgeest heeft aan de Beneden-Merwede nog niets aan kracht ingeboet. Wat ik het leukst vind aan Sliedrechters is dat ze wars zijn van opsmuk, niet te beroerd zijn om de handen uit de mouwen te steken en dat ze oog hebben voor hun directe omgeving. Met dat laatste bedoel ik dat Sliedrechters (zoals ik ze ken) een hulpvaardige inslag hebben. Als het er écht op aan komt laten ze elkaar niet barsten.
Ik bedoel het zeker niet schamper als ik zeg dat een tripje naar Sliedrecht een beetje een tijdreis naar ‘weleer’ is. Zo sprak ik er ooit een vooruitstrevende dominee die mij verzekerde dat er in zijn kerk tegenwoordig ‘hele hippe bietbendjes’ optreden. Dat zei de goeierd zonder enig cynisme en dat raakte me eerlijk gezegd wel een beetje. In Sliedrecht loop het klokje nu eenmaal wat trager dan in de rest van de wereld. Daar kán ik sarcastisch over doen, maar eigenlijk vind ik het wel ontwapenend.
Veel tijd en aandacht besteedde de Sliedrechtse gemeenteraad vorige week aan een debat over het sluitingstijdstip van de plaatselijke horeca (jawel… die is er). Dat ligt nu gemeentebreed op half vier en da’s natuurlijk uitermate verderfelijk in de ogen van SGP/Christenunie-fractievoorzitter Nico de Jager: ‘De nacht is bedoeld voor onze rust zodat we onze taken overdag goed kunnen uitvoeren.’ Ook werd uitvoerig gedebatteerd over het verhogen van de prostitutieleeftijd in het baggerdorp van 18 naar 21 jaar. Goed bedoeld natuurlijk, maar wél tijdverspilling; het aantal sesksinrichtngen in Sliedrecht bedraagt namelijk… nul.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s