Marco


boogers2Voor een goed interview zijn twee partijen nodig die er, ondanks soms verschillende belangen, serieus werk van willen maken. In de voetbalwereld zie ik veel vraaggesprekken waarbij ik te doen heb met de interviewer, simpelweg omdat de geïnterviewde er eigenlijk geen zin in heeft. Vooral verliezende trainers of spelers vatten een kritische vraag maar al te vaak op als een ‘sliding van achteren.’
Afgelopen weekend zag ik op RTV Rijnmond een goed voetbalinterview, namelijk een met Marco Boogers, technisch directeur van het momenteel financieel en sportief noodlijdende FC Dordrecht. Ik genoot van een ongepantserde Marco, die zich, in een eerlijk en heerlijk gesprek van 20 minuten, kwetsbaar durfde op te stellen. Zonder enig zelfbeklag legde hij uit dat het om de donder niet meevalt om met een spelersbegroting van 450.000 euro 18 á 19 Jupiler League-waardige spelers te contracteren. Veel van die jongens spelen dus voor een ‘lousy’ 1200 euro netto per maand of minder, maken alle beginnersfouten die onervaren voetballers nu eenmaal maken, maar zijn uiteindelijk niet te houden op het moment dat ze die fouten, ‘dankzij de HBO-opleiding FC Dordrecht,’ niet meer maken. ,,Elk nieuw seizoen begin je dus weer vanaf nul.’’ Nee, technisch directeur van FC Dordrecht zijn, zo constateerde ik na afloop, is momenteel even niet de áller-leukste job van Nederland.
En tóch was het geen klaaggesprek: Marco toonde zich strijdbaar en relativeerde vooral zichzelf en zijn functioneren. Eén mooi verhaal uit dit prachtinterview wil ik u niet onthouden. ,,Het was na de wedstrijd tegen RKC. Die hadden wij eigenlijk met 3-0 of 4-0 moeten winnen. Ik zat in een hokje in het stadion naar een beeldscherm te kijken toen RKC in de laatste minuut gelijk maakte. Ik wendde mijn blik af naar de grond en keek recht in de ogen van een muis. Tóen dacht ik: je krijgt soms wat je verdient in het leven.’’ Zijn lach werkte aanstekelijk. Marco Boogers, nu ‘sadder and wiser’ dan voorheen, vónd ik al een voetbalfenomeen… nu vind ik hem, om Willem van Hanegem maar eens te citeren, ook nog eens ‘een mooie gozert.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s