Tijdbom


danger-sign-hazardous-chemicalsDe provincie heeft aangifte gedaan tegen DuPont vanwege het lekken van 2.730 kilo formaldehyde… een stof, waarvan is aangetoond dat het kanker kan veroorzaken. Eerder al deden provincie en Omgevingsdienst aangifte tegen Chemours, dat tussen 1985 tot 2001 (toen het bedrijf nog DuPont heette) jaarlijks, pak hem beet, 500 kilo PFOA illegaal onze longen ingejaagd heeft. Voor wie even op een andere planeet zat: PFOA, dat tot voor enkele jaren geleden gebruikt werd voor de productie van teflon (bekend van de anti-aanbaklaag in pannen), kan grote gezondheidsproblemen veroorzaken. Over GenX (hét huidige alternatief voor teflonproductie) zal ik, in afwachting van de onderzoeksresultaten, nog maar zwijgen, al durf ik wél alvast te stellen dat we het hier niet over Appelsientje hebben. En dan was er nog lycra, u weet wel dat spul van die nylonkousen, waar productiemedewerkers destijds absoluut niet aan blootgesteld mochten worden. Maar dat gebeurde wél en nu hebben diverse ex-werknemers te kampen met longproblemen, miskramen, leverproblemen en… ja hoor, daar is ie weer… kanker.
Er kropen de afgelopen jaren nog wel meer misvormde aapjes uit allerlei DuPont-mouwtjes: zo stootte het bedrijf jaren achtereen 50 procent te veel hexafluorpropeen uit en geloof me, dat goedje wilt u niet inademen. Het betrof hier, volgens DuPont, ‘een lekkage,’ die kennelijk twintig jaar onontdekt gebleven was. Wie dát nog gelooft woont in lala-land en draagt een smurfenmutsje.
Dan was er nog dat gevalletje van die 3.000 kilo waterstoffluoride die vijf jaar geleden ‘per ongeluk’ in de Beneden Merwede terecht kwam. Bij huidcontact kan dit spul tot in het bot doordringen en zelfs lage concentraties kunnen levensbedreigend zijn. ,,Dat soort ongelukjes zijn zeldzaam’’, roeptoeterde een woordvoerder destijds nog op zelfverzekerde toon.
Hoe zeldzaam dan? In ieder geval, zo blijkt nu, stukken minder zeldzaam dan deze ‘niks-aan-de-hand-predikant’ ons wilde doen geloven. We zullen wel nóóit weten wat er in het verleden allemaal al niet ‘gepasseerd’ is… maar wat we wél weten biedt in dat opzicht weinig vertrouwen. En daarom zeg ik: snel onschadelijk maken die eh… ‘tijdbom.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s